Πέρα από κάθε φαντασία και λογική διαμορφώνονται οι αμοιβές της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την οποία επέλεξε η κυβέρνηση καθ΄υπόδειξη της τρόικας. Ο διορισμός της νέας διοίκησης του Ταμείου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και είναι πρόκληση οι αποδοχές, τις οποίες υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, όταν η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται τόσο σκληρά.
Βεβαίως, στο υπ. Οικονομικών -και σε ορισμένα ΜΜΕ που σπεύδουν να δικαιολογήσουν όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις- είχαν έτοιμη τη δικαιολογία: μειώθηκε, υποστηρίζουν, κατά 30% ο μισθός σε σχέση με όσα έπαιρνε ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ. Δηλαδή, ήταν περίπου 300.000 και έγινε 215.000!
Γράφει η Ρόη Χάικου
Με νέα διοίκηση αλλά τον ίδιο βασικό σκοπό, αυτόν της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, πορεύεται από σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η παρουσίαση των νέων στελεχών καθώς και το κεντρικό πλαίσιο λειτουργίας.Ο “άγνωστος Χ” της νέας διοίκησης είναι σίγουρα ο Ολλανδός Paul Koster, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κόστερ επελέγη για την πολύ καλή προϋπηρεσία του στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην AFM (2002-2008), που είναι η εθνική ρυθμιστική Αρχή της χώρας για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην AFM, ο κ. Koster αναγνωρίστηκε ως μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα.
Η Αναστασία Σακελλαρίου είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Warwick και Reading της Μ. Βρετανίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στο International Banking &Financial Services ενώ η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στο Λονδίνο. Από τις αρχές της καριέρας της ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού και της διαχείρισης κινδύνων (risk management) με βασική αρμοδιότητα τις εισηγήσεις αναδοχής ή μη πιστωτικών κινδύνων σχετιζόμενων με σύνθετες συναλλαγές (όπως για παράδειγμα μοχλευμένες εξαγορές) και τη διαχείριση αυτών στις περιπτώσεις ανάληψης.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο Γενικός Γραμματέας Οικονομίας και καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μέργος. Ο κ. Μέργος εργάστηκε ως Οικονομολόγος – Ερευνητής στην Παγκόσμια Τράπεζα (1983-1986) και κατά διαστήματα ως Εμπειρογνώμων στη Γενική Διεύθυνση Ι (Εξωτερικών Υποθέσεων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ανάπτυξης, καθώς και ως μέλος και ως αρχηγός αποστολής σε πολλές χώρες (Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, χώρες της Νότιας Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της τ. ΕΣΣΔ). Επίσης έχει διατελέσει Διευθυντής Κλαδικών Ερευνών στο ΙΟΒΕ (1990-1995) και μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (1991-1995). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ‘Κωνσταντίνος Καραμανλής’ και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Ο κ. Μέργος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει MSc από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και PhD από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Τα καθήκοντά του στο ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνουν την Οικονομική Πολιτική, τις Εξωτερικές Οικονομικές Σχέσεις και τη Διοίκηση του Υπουργείου. Έχει αναστολή καθηκόντων από τη θέση του Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ευθύμιος Γκατζώνας είναι διευθυντής στη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας. Προηγούμενα ο κ. Γκατζώνας ήταν υποδιευθυντής στο Τμήμα Πράξεων Συναλλάγματος.
Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Γάγαλης είναι ο μοναδικός που παραμένει από την προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου, ως μέλος αυτή τη φορά της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο κ. Γάγαλης κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου και εκτελεστικού μέλους του ΔΣ από τον Οκτώβριο του 2010. Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΤΧΣ, διετέλεσε για 19 χρόνια στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ προηγουμένως εργάσθηκε για 11 χρόνια στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού στα Οικονομικά από το University of Rochester (Η.Π.Α.) και πτυχιούχος (suma cum laude) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το δύσκολο έργο της διαχείρισης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέλαβε η 39χρονη Αναστασία Σακελλαρίου. Η «σιδηρά» κυρία των τραπεζών ήταν αποκλειστική επιλογή της Τρόικα και στόχο να «τρέξει» την ανακεφαλαιοποίηση και να φέρει σε πέρας την πλήρη εξυγίανση των τραπεζών.
Η κ.Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε το 1991 από το Αρσάκειο και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Απόφοιτος των Πανεπιστημίων Warwick και Reading και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στο International Banking & Financial Services ενώ η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στο Λονδίνο.
Τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα – Η Deutsche Bank, η Salomon Brothers και η Credit Suisse
Για αρκετά χρόνια το νέο στέλεχος του ΤΧΣ κατείχε σημαντικές θέσεις σε μεγάλες τράπεζες τόσο στο Λονδίνο όσο και τη Νέα Υόρκη. Χαραξτηριστικά παραδείγματα η Deutsche Bank, η Salomon Brothers και η Credit Suisse.
Η ίδια ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού και της διαχείρισης κινδύνων (risk management) με βασική αρμοδιότητα τις εισηγήσεις αναδοχής ή μη πιστωτικών κινδύνων σχετιζόμενων με σύνθετες συναλλαγές (όπως για παράδειγμα μοχλευμένες εξαγορές) και τη διαχείριση αυτών στις περιπτώσεις ανάληψης.
Η επιστροφή στην Ελλάδα
Η κ. Σακελλαρίου επέστρεψε στη χώρα μας το 2009 για οικογενειακούς λόγους όπως είχε πει η ίδια και αμέσως εντάχθηκε στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς ως ειδική σύμβουλος διοίκησης. Το 2010 αποχώρησε από την Πειραιώς και επέστρεψε στην αγορά ως σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου και νυν επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Χάρη Σιγανού. Τα θέματα που διαχειριζόταν ήταν οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις θυγατρικών εταιρειών και επενδυτικών προγραμμάτων.
Mέχρι 31/12/2012 ηταν Chief Risk Officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου, μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνη στο έργο απορρόφησης της Aspis Bank και στο έργο του ελέγχου από την Blackrock.