Στην διευκρίνηση ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό πρέπει να μεταρρυθμιστούν περαιτέρω, ανεξαρτήτως του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα αποφασιστούν για μετά το 2018, διότι μόνο έτσι θα εκσυγχρονιστεί μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, προχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν σε έκτακτη ενημέρωση για επιλεγμένο αριθμό δημοσιογράφων της Ουάσιγκτον.
Απαντώντας σε ερώτηση για Grexit, ο κ. Τόμσεν απάντησε ως εξής:
Αν η Ελλάδα δεν πάρει τα μέτρα δεν θα μπορεί να κλείσει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη, η ανάπτυξη και τα εισοδήματα θα υστερούν, η ανεργία θα παραμείνει πολύ υψηλή και η απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι μεγάλη. Το βάρος του χρέους θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου φόβους για Grexit, δεν κάνουμε προβλέψεις για Grexit αλλά σημειώνω ότι είχαμε στο παρελθόν δύο επεισόδια διότι υπήρχε η αίσθηση της κρίσης και αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο υπάρχει τελικά ο κίνδυνος μίας νέας κρίσης. Αλλά αυτές είναι συζητήσεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όχι για τα επόμενα δύο χρόνια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν λέμε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν υψηλότερα πλεονάσματα, αυτό που λέμε είναι ότι είναι απαραίτητη για να αποκτήσει η Ελλάδα, στοχευμένο δίχτυ κοινωνικών δαπανών». Αναγνώρισε ο κ. Τόμσεν ότι και σήμερα στην Ελλάδα οι συντάξεις χρησιμοποιούνται για την κοινωνική στήριξη οικογενειών αλλά το Ταμείο θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα. Ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να κάνει επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν ανάπτυξη χωρίς μείωση χρέους
Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας αλλά πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, ανοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπεί σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμό.
Ο κ. Τόμσεν θεωρεί ότι στο θέμα του χρέους έχει υπάρξει πρόοδος με τους Ευρωπαίους το τελευταίο διάστημα και όπως είπε «αν συγκρίνετε που είμασταν πριν από ένα χρόνο θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύμπνοια. Δεν σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε πλήρη συμφωνία αλλά οι διαφορές μας έχουν μειωθεί». Θεωρεί μάλιστα ότι έχει υπάρξει πρόοδος με τους Ευρωπαίους και προς την κατεύθυνση επίτευξης λιγότερο φιλόδοξων πρωτογενών πλεονασμάτων και μάλιστα για σημαντικά μικρότερη περίοδο, όπως είπε.
Σχολιάζοντας τον στόχο του 3,5%, τον οποίο χαρακτήρισε και πάλι φιλόδοξο, είπε ότι η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πως δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλη περίοδο διότι στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι όταν επιτεύχθηκε δεν στηριζόταν σε ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά στη συμπίεση των κεφαλαιακών δαπανών. Κατά τον κ. Τόμσεν το πλεόνασμα 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο για περιορισμένο αριθμό ετών και μόνο με την προϋπόθεση ότι θα υποστηριχθεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υψηλής ποιότητας. Ο κ. Τόμσεν σχολιάζοντας τις πληροφορίες για έντονες διαφωνίες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ., παραδέχθηκε ότι ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο ανέφερε πως αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη περίπτωση, συνεπώς δεν θα πρέπει να προκαλούν σε κανένα έκπληξη οι διαφωνίες που εκφράστηκαν.
Πηγή: MIGNATIOU.COM