Δεν συνηθίζεται από ηγέτες του βεληνεκούς της Άνγκελα Μέρκελ. Θα έλεγε κανείς πως δεν συνηθίζεται από κανέναν πολιτικό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Τι σημαίνει, λοιπόν, να εξαγγέλλει η Γερμανίδα καγκελάριος, στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, την “Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων” (αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως ετοιμάζεται σχέδιο πρότασης ενόψει της έκτακτης Συνόδου για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης) και λίγες ημέρες αργότερα να δηλώνει κατηγορηματικά πως “η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει ενιαία”;
Επειδή δεν πρόκειται περί επικοινωνιακής γκάφας, κάτι άλλο σοβαρότερο συμβαίνει. Κάτι έχει τρομάξει, λένε πολλοί, την Άνγκελα Μέρκελ και αναγκάζεται να αναδιπλωθεί άτακτα μέσα σε λίγες ημέρες.
Η Μάλτα
Όπως περιγράφει η Deutsche Welle, η συνέντευξη τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα. Όταν εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες με δίωρη καθυστέρηση, πολλοί δημοσιογράφοι έλειπαν για να προλάβουν να παραδώσουν την ύλη της επόμενης μέρας.
Έτσι έχασαν μια βαρυσήμαντη δήλωσή της καγκελαρίου: «Η ιστορία των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι θα υπάρξει και μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων, ότι δεν θα συμμετέχουν πάντα όλοι στα ίδια επίπεδα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Η φράση αυτή δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την ειδησεογραφία της επόμενης μέρας.
Εντούτοις ήταν η πρώτη φορά που η καγκελάριος υιοθετούσε τόσο ανοιχτά μια σχετικά παλιά ιδέα. Όποιος νόμισε ότι επρόκειτο για μεμονωμένη δήλωση ή και γλωσσικό ολίσθημα διαψεύστηκε την περασμένη Τρίτη από την ίδια την Α. Μέρκελ. Σε συνέντευξη τύπου με την Πολωνή πρωθυπουργό Σίντβο έκανε και πάλι λόγο για μια Ευρώπη «δυο ταχυτήτων»
Η αναδίπλωση
«Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης», τόνισε, χθες, η Μέρκελ.
Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης», τόνισε η Μέρκελ. «Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε η καγκελάριος, εκ νέου υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για το αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Με τη δήλωση αυτή, αρκετοί λένε πως η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά έμμεσα αλλά με σαφήνεια στις δηλώσεις του υφισταμένου της υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος έβαλε για ακόμα μία φορά στο τραπέζι την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Τι συμβαίνει;
Μήπως παίζουν “διπλό παιχνίδι” Μέρκελ και Σόϊμπλε. Ίσως.
Ο “σκληρός” υπουργός Οικονομικών λέει τελικά αυτά που θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι του CDU και των Φιλελευθέρων (πιθανών εταίρων των Χριστιανοδημοκρατών εάν μπουν στη Βουλή και ευνοήσουν οι συνθήκες) ή ακόμα και εκείνοι που έλκονται από το ξενοφοβικό AfD, το οποίο έχει εμφανώς ταχθεί υπέρ της εξόδου χωρών όπως η Ελλάδα ή της επιστροφής της Γερμανίας στο μάρκο. Και η Μέρκελ, από την άλλη, τάσσεται υπέρ της ενιαίας Ευρωζώνης και του ευρωπαϊκού οράματος, στο πλαίσιο του ηγεμονικού ρόλου που θέλει έναντι των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ.
Αλλά και για να μην αφήσει χώρο στον Μάρτιν Σουλτς και τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD που κατηγορούν τον Σόϊμπλε για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει με την Ελλάδα. Ο Σουλτς είναι κατηγορηματικός για την ενότητα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Το γεγονός της αλματώδους δημοσκοπικής ανόδου του SPD τρομάζει τους Χριστιανοδημοκράτες και ίσως οδηγεί την Μέρκελ στην πρώτη τόσο εμφανή και “μεγαλειώδη” κυβίστηση της πολιτικής διαδρομής της.
Από την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων στην Μάλτα, πριν μία εβδομάδα, στην ενιαία και αδιαίρετη Ευρώπη, χθες…