Την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις εξέφρασε η επικεφαλής του Ταμείου το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), μετά από την κατ΄ιδίαν συνάντησή της με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε με χαρακτηριστική έμφαση ότι στην Ελλάδα «το συνταξιοδοτικό σύστημα φωνάζει για μεταρρυθμίσεις», ενώ πρέπει να διευρυνθεί και η φορολογική βάση. Αλλαγές απαιτούνται επιπλέον στην αγορά εργασίας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πάντως επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ μεγάλες περικοπές». Αναφερόμενη στη συζήτηση περί κουρέματος, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι για την Ελλάδα δεν απαιτείται σκληρό κούρεμα (haircut), χρειάζονται όμως περαιτέρω διευκολύνσεις, όπως η μείωση επιτοκίων και μία μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής των δανείων. Αυτό πρέπει να γίνει «από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018)», ανέφερε.
Η ίδια πάντως απέφυγε να δεσμευθεί ρητά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα για το ζήτημα αυτό. Δήλωσε βέβαια ότι αισθάνεται πλέον «πολύ πιο αισιόδοξη» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις θέσεις των πιστωτών.
Αλλά την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι χρειάζεται ακόμη «πάρα πολλή δουλειά» στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε, το Ταμείο έχει συγκεκριμένους κανόνες και δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μία ξεχωριστή λύση για την Ελλάδα. Σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο πάντως, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρεί «πιθανή» τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό του Ταμείου με τους ευρωπαίους πιστωτές.
Τι αλλάζει για την Ελλάδα
Η μεταφορά του βάρους από την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, στις μεταρρυθμίσεις εξυπηρετεί πολιτικά την Γερμανία. Παράλληλα όμως διευκολύνει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εγκαταλείψει και επίσημα την θέση του τεχνικού συμβούλου (που δεν λάμβαναν υπ όψιν ούτε η ΕΕ ούτε και η Ελλάδα ) αναλαμβάνοντας ουσιαστικότερο ρόλο.
Στη διαπραγμάτευση, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ ισχυροποιείται, αφού όλοι έχουν αποδεχθεί ακούσια ή ακούσια την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα .
Την κατάσταση δυσκολεύει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με το δεδομένο ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 ( έστω και αν δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη για πόσο διάστημα ) και έχει δεσμευτεί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να το πετύχει.
Συνεπώς η ομάδα του Ταμείου, που περιμένουν όλοι να συμφωνήσει στην συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, θα επιβάλλει την ατζέντα του στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης .
Η λύση για το χρέος
Σε ότι αφορά το χρέο,ς παρά την ρητορική περί ανάγκης άμεσης αναδιάρθρωσης όλο το προηγούμενο διάστημα, η κ. Λαγκάρντ μίλησε χθες στο κανάλι ARD για λύση το 2018, βάζοντας σε προτεραιότητα της μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, το Ταμείο θα πρέπει να αρκεστεί στην «υποσχετική» του Βερολίνου για συνολική λύση μέχρι και το 2018 .
Μέχρι τότε το ΔΝΤ θα κατεβάσει τους τόνους για γενναία αναδιάρθρωση συνυπολογίζοντας τα υψηλά πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα χαμηλώνοντας τελικά το κόστος της λύσης που θα πρέπει α εγκριθεί από το Eurogroup.
Πάντως η κ. Λαγκάρντ, έχει πάρει την υπόσχεση ότι το πρώτο μέτρο, που θα ενεργοποιηθεί από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα είναι η αποπληρωμή της οφειλής της Ελλάδας προς το Ταμείο με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές Τράπεζες και δεν αποδίδονται στην Ελλάδα από το 2013.
Τι είπε η Λαγκάρντ για την Ελλάδα
1. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα του χρέους αυτή τη στιγμή. Όμως η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης των δανείων και αναπροσαρμογή των επιτοκίων είναι απαραίτητη».
Η κ. Λαγκάρντ επαναβεβαιώνει τη θέση του ΔΝΤ. Το κούρεμα άλλωστε έχει αποκλειστεί εδώ και καιρό. Αντί γι’ αυτό, το Ταμείο υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη επιμήκυνση των δανείων και χαμηλότερα επιτόκια πάνω σε μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους με ορίζοντα το 2050. Θα πρέπει η εξίσωση να είναι τέτοια που θα ταίριαζε μεσοπρόθεσμους στόχους πλεονασμάτων με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του Ταμείου.
2. «Εχουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα, η οποία ήρθε προς την κατεύθυνση των θεσμών ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που έχουμε για να μπούμε σε ένα πρόγραμμα».
Η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ξεκάθαρα ότι η τροπή που πήραν τα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες είναι η απόφαση της Ελλάδας να μετακινηθεί προς τις θέσεις των θεσμών και όχι το αντίθετο. Δεν αναφέρει όμως ότι παραμένει η διαφορά της ΕΕ με το ΔΝΤ για τον ορισμό του δημοσιονομικού στόχου για τα πλεονάσματα 3,5% και ποιες χρονιές θα καλύπτει.
Παρ’ όλα αυτά, η κ. Λαγκάρντ, με το να αναφέρει το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, αφήνει να εννοηθεί ότι και η Κομισιόν -κυρίως- υποχώρησε προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, μετά και την πίεση αρκετών υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα το πρωί, οι υπουργοί Οικονομικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Σόιμπλε και υπό την προεδρία του Ισπανού Λουίς Ντε Γκίντος συναντήθηκαν για ακόμα μια φορά, ώστε να έχουν ενιαία γραμμή.
3. «Προφανώς, το δεύτερο σκέλος πρόκειται να είναι το επίπεδο του χρέους που η χώρα μπορεί να αντέξει και που θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί κατάλληλα, και ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς από το πόσες μεταρρυθμίσεις, πόση πρόοδο, πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος».
Με την πρώτη ματιά, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια γενική απάντηση από την κ. Λαγκάρντ, όπου αφήνει τους όρους του χρέους ανοικτούς. Ωστόσο, το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να νομοθετεί, αλλά δεν είναι αξιόπιστη ή δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ για τη σύνδεση μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι τη νομοθέτηση ή τις προβλέψεις.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη ντρίπλα εκ μέρους της κ. Λαγκάρντ, να δώσει την απαραίτητη ανάσα στην Άγκελα Μέρκελ και να βάλει προσωρινά στο ράφι το θέμα του χρέους μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές.
4. «Αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα κούρεμα, εάν οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιηθούν, αλλά μια σημαντική επέκταση της ωριμότητας των δανείων, ένα ανώτατο όριο επιτοκίου που θα πρέπει να συζητηθούν με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, όταν υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».
Πηγή: euro2day.gr