Σε μια υπόθεση που θυμίζει έντονα τα όσα έγιναν με τον πρώην πρόεδρο και τον πρώην διευθύντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι έδωσαν αναδρομικές αυξήσεις στους εαυτούς τους, σύμφωνα με την καταγγελία της ΝΔ ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, εξασφάλισε για τον εαυτό του «χρυσό εφάπαξ» 258.000 ευρώ.
Όπως τονίζει ο βουλευτής της Ν.Δ Κώστας Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, «συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας. Έτσι την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το μπαράζ φόρων και εισφορών του κ. Τσίπρα και ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα νέες περικοπές για τους συνταξιούχους, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ»!
Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πήρε προαγωγή από τη θέση του διευθυντή της εταιρείας,μετά την παραίτηση του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου, επί θητείας στο υπουργείο Ενέργειας του Πάνου Σκουρλέτη, και στη συνέχεια υπέβαλε παραίτηση για συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα το εφάπαξ που θα λάβει να είναι κατά 100.000 μεγαλύτερο από εκείνο που προβλεπόταν για την προηγούμενη θέση την οποία κατείχε.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κ. Ξιφαράς ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Οκτώβριο του 2013, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Η παραίτηση υποβάλλεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: είτε να προχωρήσει η μεταβίβαση του 66% των μετοχών στην εταιρία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν και εν συνεχεία (σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν) ο περιορισμός της συμμετοχής της αζέρικης εταιρείας κάτω από το 49%, είτε να μην επιτευχθεί τελική συμφωνία, οπότε το Δημόσιο σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις διά της νομικής οδού.
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία τόσο το δικό του εφάπαξ όσο και εκείνα άλλων εργαζομένων εξασφαλίζονται από ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εξουσιοδοτήθηκε ο ίδιος να μεταφέρει σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα από πιθανό «bail in». Ουσιαστικά δηλαδή, εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν το χρυσό εφάπαξ είναι οι καταναλωτές.
Το ποσό αυτό των 10 εκατ. ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.
Πηγή: iefimerida.gr