Η “απειλή” του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκλιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα και η ευθεία καταγγελία του ΔΝΤ και μερίδας των δανειστών ότι κωλυσιεργούν σκοπίμως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η νέα εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα μετά την μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη και Έφης Αχτσιόγλου να μεταπείσουν τους Θεσμούς κατά το χθεσινό δείπνο στο Brussels Group.
Πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι “η συμφωνία είναι κοντά”. Η νέα εξέλιξη αφορά ένα σχέδιο συμβιβασμού που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και όλοι τώρα αναμένουν την απάντηση του ΔΝΤ (που κυρίως προβάλλει προσκόμματα) καθώς Κομισιόν και ΕΚΤ φαίνεται να συμφωνούν. Το θετικό κλίμα μεταφέρει και το πρακτορείο Bloomberg.
Το δείπνο των Βρυξελλών
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το δείπνο, “σημειώθηκε καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο (σήμερα)”. Το ίδιο επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του ESM. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε πλήρως η ενημέρωση που έκανε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε ότι “τεχνικά είναι πολύ εύκολο να υπάρξει συμφωνία, αλλά είναι πολιτικά πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να τη δεχθεί”.
Η συμφωνία, λένε πηγές του Συμβουλίου, υπάρχει στο τραπέζι εδώ και μέρες, η Ελλάδα υπαναχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ως εκ τούτου η τρόικα δεν μπορεί ακόμα να επανέλθει στην Αθήνα για να συγγράψει τη συμφωνία. Τα εργασιακά και η σταδιακή μείωση των συντάξεων σε 2 έτη (2019 και 2020) παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια, όμως παρά τις προσπάθειες, το ΔΝΤ δεν πείσθηκε να αλλάξει γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ εκ μέρους των κρατών μελών κατέστη απολύτως σαφές στις ελληνικές αρχές ότι η πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα 2 μονάδων του ΑΕΠ πρέπει να ικανοποιηθεί, καθώς αποτελεί πλέον επίσημο αίτημα του Eurogroup και προβλέπεται στη συμφωνία. Στην πράξη πολλοί παράγοντες προσπάθησαν να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές μέσα στο δείπνο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η νέα εξέλιξη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέλει την ελληνική πλευρά να προτείνει να ληφθούν μεν τα μέτρα των 3,6 δις (1+1% ΑΕΠ) το 2019 και το 2020, όμως εάν πιστοποιηθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος για το 2018, τότε τα μέτρα που ισοδυναμούν με 2% του ΑΕΠ να ληφθούν το 2019 και όχι σε δύο έτη. Η πιθανότητα αυτή ταυτίζεται με την απαίτηση του ΔΝΤ να ληφθούν μέσα σε μια χρονιά (2019) τα μέτρα,
Ωστόσο, ακόμα κι αυτός ο ελιγμός δεν ξεκλειδώνει εύκολα τις διαπραγματεύσεις καθώς το Ταμείο ζητά η απόφαση για τα μέτρα να ληφθεί με βάση τα δικά του στοιχεία (εντός του 2018), ενώ η Αθήνα αλλά και η Κομισιόν συμφωνούν και επιθυμούν οι αποφάσεις να ληφθούν με βάση τις στατιστικές της Eurostat που σχεδόν πάντοτε συμπίπτουν με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το δεχθεί το ΔΝΤ υπό τις παρούσες συνθήκες.
Συμφωνία “βλέπει” και το Bloomberg
Στα σκαριά βρίσκεται η συμφωνία Ελλάδας και δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ, μετά τις χθεσινοβραδινές επαφές στις Βρυξέλλες και τη σύγκλιση που προέκυψε ως προς τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg η συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών ορίζει τα εξής:
Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.
Εμπροσθοβαρής εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί για το 2020, εφόσον ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Κατά το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα προκύψει από τη στάση που θα τηρήσει, αναφορικά με όσα συμφωνήθηκαν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ελληνική πλευρά να περιμένει από το ΔΝΤ το πράσινο φως.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ώρες.