Αν μη τι άλλο είναι πρωτότυπο στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Ομάδα βουλευτών της Ν.Δ ζήτησαν, ως γνωστόν, τη σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπου η κυβέρνηση Μαδούρο έχει γίνει στόχος της κατακραυγής σημαντικής μερίδας πολιτών εξαιτίας της πτώχειας και της εξαθλίωσης (ο πληθωρισμός “τρέχει” με 180%!) και οπαδοί της συγκρούονται με οπαδούς της αντιπολίτευσης, σε μάχες σώμα με σώμα στο Καράκας και άλλες πόλεις. Η αστυνομία ασκεί πρωτοφανή βία και τις τελευταίες μέρες υπάρχουν νεκροί πολίτες από σφαίρες αστυνομικών, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Οι βουλευτές της ΝΔ καταδικάζουν τα αιματηρά επεισόδια στη Βενεζουέλα. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το σεβασμό της Δημοκρατίας στη χώρα και ζητούν διεξοδική συζήτηση για όσα διαδραματίζονται εκεί.
Οι βουλευτές της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας και την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή διμερή και διπλωματική προσπάθεια για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, ζητούν να συζητηθούν οι εξελίξεις στη λατινοαμερικανική χώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το αίτημα απορρίφθηκε, πάντως, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κ. Δουζίνας, ωστόσο, η Ν.Δ δεν το είχε προηγουμένως υποβάλλει για να διεξαχθεί η συζήτηση, όσο για να αντλήσει επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη, τα οποία, όπως λένε στην Πειραιώς, ούτως ή άλλως τα αποκόμισε.
Η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι δύσκολα ανακαλεί κάποιος στη μνήμη του ανάλογες πρωτοβουλίες. Με εξαίρεση το ΚΚΕ που πρωταγωνιστούσε κατά τη δεκαετία του ’90 σε διαδηλώσεις κατά των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία -η οποία όμως είναι μία γειτονική χώρα- δεν υπάρξει άλλο πολιτικό κόμμα που να είχε κινητοποιηθεί κατά ανάλογο τρόπο. Πολλώ δε μάλλον, θα έλεγε κανείς, για ένα κόμμα όπως η Ν.Δ που ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση (σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ) δεν είχε επιδείξει ανάλογη ευαισθησία όταν συνέβαιναν ανάλογες εξεγέρσεις λαών εναντίον δικτατορικών καθεστώτων στις Φιλιππίνες ή αλλού, ούτε καν σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών και εγκλημάτων, όπως ο πρόσφατος βομβαρδισμός με χημικά αμάχων (και παιδιών) στη Συρία. Η εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία παλαιότερα ή στην Κριμαία πριν μερικά χρόνια, οι σφαγές αθώων από αυταρχικά καθεστώτα στην Αφρική, οι θηριωδίες του Καντάφι ή του Μουμπάρακ δεν υπήρξαν ποτέ αντικείμενο ενδιαφέροντος ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
Και αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικά “πρωτότυπο” να υπάρχει αναφορά σε ανακοίνωση της Ν.Δ με την οποία να ζητείται η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Αίτημα δίκαιο αλλά σπάνιο στην ιστορία του κόμματος που δεν κινητοποιήθηκε όταν δικτάτορες άλλης απόχρωσης ή αυταρχικά καθεστώτα διέπραταν ανάλογα εγκλήματα.
Γιατί, λοιπόν, τώρα η Ν.Δ; Η απάντηση είναι προφανής και δεν την κρύβουν στην Πειραιώς. Άλλωστε, παράλληλα με την επιστολή των βουλευτών της Ν.Δ στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε το λάκτισμα της “επιχείρησης Βενεζουέλα”.
Φέρνουμε το θέμα της Βενεζουέλας στην Βουλή:
-Στρατός κατά διαδηλωτών
-500.000 όπλα σε οπαδούς Μαδούρο
-2 νεκροί
Να χαίρεστε τα πρότυπα σας!— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 20, 2017
Καταδικάζουμε τις αιματηρές εξελίξεις στη Βενεζουέλα και ζητάμε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. https://t.co/NbdMsAjEC6
— ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (@neademokratia) April 20, 2017
Για την ηγεσία της Ν.Δ στο συλλογικό υποσυνείδητο Βενεζουέλα σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιδιώκουν να τονισθεί. Να δημιουργηθεί δηλαδή πως το καθεστώς Μαδούρο (και Τσάβες) ήταν το πολιτικό μοντέλο του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο βεβαίως μπορεί να είναι ακριβές κάτι που διαψεύδεται από την μνημονιακή πορεία και την προσήλωση της κυβέρνησης στις επιταγές των δανειστών και στο ευρώ; Δεν έχει τόση σημασία αφού η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται καταφανώς με όρους εντυπώσεων…
Τι αναφέρει η επιστολή των βουλευτών
Με την επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κωνσταντίνο Δουζίνα, οι βουλευτές της ΝΔ που αποτελούν μέλη της, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση του σεβασμού της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα καθώς και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που όπως σημειώνουν σε συνδυασμό με «την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας – έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια».
Οι ίδιοι καταδικάζουν απερίφραστα «τις βίαιες αντιδράσεις» κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών, που έχουν οδηγήσει όπως τονίζουν σε αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας.
Παράλληλα, καταδικάζουν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας «να αναστείλει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και να τις μεταθέσει στον εαυτό του» και υπογραμμίζουν ότι: «η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας οφείλει να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα».
Οι βουλευτές της ΝΔ καλούν την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να σεβαστούν το ίδιο τους το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών που αυτό αποδίδει στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς επίσης:
– Nα προστατεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία του Εθνικού Κοινοβουλίου με το να αποκαταστήσει την θεσμική εξουσία που του αφαιρέθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου…
– Nα απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα…
– Nα συμμορφωθεί με το Σύνταγμα της χώρας και να ορίσει εκλογές οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους ελεύθερα και με διαφανή τρόπο.
– Nα σεβαστεί και να εγγυηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των ειρηνικών συγκεντρώσεων…
– Nα επιτρέψει την είσοδο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα ως πρώτης προτεραιότητας και να επιτρέψει την πρόσβαση σε παγκόσμιους οργανισμούς που θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις.
Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Επιτροπής Άμυνας, απευθυνόμενοι στην ελληνική κυβέρνηση την καλούν να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών «κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Ν.Δ απαριθμεί περιστατικά…
Στη Ν.Δ θυμίζουν μια σειρά γεγονότα με βάση την αξιολόγηση που κάνουν:
Ο Αλέξης Τσίπρας, λένε, γινόταν ενδιάμεσος ώστε ο Δήμος Καισαριανής να προμηθευθεί φτηνό πετρέλαιο. Μετά από επαφές του Τσίπρα στο ταξίδι της Βενεζουέλας ο δήμαρχος Καισαριανή ταξίδεψε σε διάσκεψη στο Λονδίνο. Στόχος είχε την αγορά την αγορά βενεζουελανικού πετρελαίου σε τιμή φτηνότερη έως και 40%. Αργότερα την δημιουργία δικτύου ελληνικών πόλεων που θα προμηθεύονταν πετρέλαιο σε αντίστοιχη τιμή. Το σχέδιο περιορίστηκε στην αγορά πετρελαίου για τα λεωφορεία του Λονδίνου.
Τον Ιούλιο του 2012 η Ρένα Δούρου σκιώδης υπουργός εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ μετέχει σε φόρουμ της παγκόσμιας αριστεράς στο Καράκας.
Το καλοκαίρι του 2013 ο Νίκος Παππάς συνοδευόμενος από τον κύπριο δικηγόρο Αρτεμίου ταξιδεύει στην Βενεζουέλα με το ιδιωτικό τζετ του Λιβανέζου επιχειρηματία, Μαχέντ Χαλίλ.
Στις 23 Φεβρουαρίου του 2017 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενουζέλας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης βγάζει ομιλία στην Βουλή.
Στις 10 Απριλίου σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο ο Δημήτρης Παπαδημούλης προσπαθεί να σταματήσει ψήφισμα της Ευρωβουλής για τις δικτατορικές μεθόδους του καθεστώτος του Μαδούρο. Οι συμπάθειες του Παπαδημούλη στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας άλλωστε είναι γνωστές. Τον Απρίλιο του 2013 με μία απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά ξένης χώρας ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε γράψει στο twitter «Η νίκη του Νικ. Μαντούρο στην Βενεζουέλα ήταν μήνυμα ελπίδας και αλλαγής. Οι οπαδοί του δεξιού Καπρίλες μιλούν πάλι για βία και νοθεία. Περαστικά!».
Το σχέδιο Μητσοτάκη
Η “υπόθεση Βενεζουέλα” θεωρούν στη Ν.Δ πως είναι ένα προνομιακό πολιτικό πεδίο για να διεγείρουν τα συλλογικά αντανακλαστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Οι προ μηνών δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη που αξιολογήθηκαν ως θετικές υπέρ του Μαδούρο, οι αποκαλύψεις (Ελεύθερος Τύπος) για το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, το 2013, οι παλαιές συγκρίσεις ξένων ΜΜΕ του Ούγκο Τσάβες και του διαδόχου του με τον ριζοσπάστη -όπως έλεγαν τότε- Αλέξη Τσίπρα είναι “αφορμές” που θέλει να αξιοποιήσει η Ν.Δ.
Άλλωστε φίλα προσκείμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα ενημέρωσης (π.χ Σκάϊ) προβάλλουν καθημερινά και εκτενώς σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές όσα δραματικά και καταδικαστέα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα (αν και “ξεχνούν” άλλα αρκετά ή εξίσου σοβαρά που συμβαίνουν ανά τον πλανήτη) καθιστώντας το δράμα της Βενεζουέλας ένα δράμα της διπλανής πόρτας. Ενώ εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στον Μαδούρο βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα σε παρουσίαση βιβλίου και άλλες εκδηλώσεις.
Η “επιχείρηση Βενεζουέλα” θα εκτυλιχθεί, λοιπόν, και στο Κοινοβούλιο και η τόσο μακρινή χώρα (όπου, ας σημειωθεί, δραστηριοποιούνται πολλοί και μεγάλοι έλληνες επιχειρηματίες συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση Μαδούρο) θα αποτελέσει μία ακόμα πτυχή της σύγκρουσης Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως περισσότερο κι από το μνημόνιο ή τις πολιτικές που ζητούν οι δανειστές, όπου, απ΄ ότι φαίνεται οι διαφορές είναι λιγότερες, ίσως και μηδαμινές…