O επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, που συμμετείχε στο χθεσινό Eurogroup, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM».
Συμπλήρωσε δε, ότι «έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία»
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξήρε πάντως τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και το αποτέλεσμα της συμφωνίας για τα μέτρα της 2ας Μαίου που ψηφίστηκαν στο κοινοβούλιο.: «Eίναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα αυτό που υιοθέτησαν οι Έλληνες αυτή την εβδομάδα».
«Είναι το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα», τόνισε και συμπλήρωσε πως «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματος που μπορεί να υποστηρίξει το ΔΝΤ.
»Είμαι χαρούμενoς ότι έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο και την διοίκηση».
Η διαφωνία για τα πλεονάσματα
Θέλοντας να καταδείξει την απόσταση μεταξύ ESM και ΔΝΤ για το θέμα των πλεονασμάτων ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο CNN Greece από τις Βρυξέλλες πως σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οτιδήποτε πάνω από 2,6% του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ οτιδήποτε κάτω από 2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις (fiscal transfers).
«Το ουδέτερο σημείο βρίσκεται ανάμεσα στο 2% και 2,6% του ΑΕΠ και εκεί αναζητείται μια λύση η οποία θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε.
Στη χθεσινή οκτάωρη συζήτηση στο Eurogroup, στο τραπέζι έπεσαν δύο εναλλακτικά σενάρια, στα οποία τα πρωτογενή πλεονάσματα κινούνταν μεταξύ 2% και 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060, στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία από το ΔΝΤ.«Το Ταμείο θέλει τα πλεονάσματα να είναι αισθητά κάτω από το 2% του ΑΕΠ», είπε η ίδια πηγή.
Δεδομένου ότι οι διαφωνίες αυτές δύσκολα θα γεφυρωθούν εως το Eurogroup του Λουξεμβούργο τίθεται ζήτημα για το τι θα συμβεί εαν στις 15 Ιουνίου δεν υπάρξει απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο προγράμμα και συνακόλουθα για την εκταμίευση της δόσης.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα βρεθεί τρόπος ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν απλήρωτη την ΕΚΤ», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το βασικό σενάριο συνεχίζει να είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.