«Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».
Σύμφωνα με αναλύσεις η φράση αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελεί μια έμμεση παραδοχή ότι έθεσε θέμα νέου μνημονίου για την Ελλάδα συναρτώντας το με τη λήψη νέων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Ουσιαστικά ζήτησε να μπει τώρα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα – για να εξασφαλιστεί η αναίμακτη εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου – και να κριθεί το 2018, το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που συνδύασε για πρώτη φορά δημόσια και ανοικτά με νέο μνημόνια της Αθήνας με το ΔΝΤ το 2018!
Όπως αποκαλύπτει η γερμανική Handelsblatt, ο Σόιμπλε – υπό την πίεση του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει από τώρα το σκηνικό για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – πρότεινε στο Eurogroup να μπει το Ταμείο τώρα στο πρόγραμμα και να δεχθεί η Γερμανία να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τον EFSF κατά 15 χρόνια, πρόταση που αποκαλύπτει και το Bloomberg.
Ο Τόμσεν μετέφερε την πρόταση στη Λαγκάρντ τηλεφωνικά και εκείνη απάντησε: «Να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα από τώρα έως το 2018, αλλά με stand by arrangement». Δηλαδή ουσιαστικά να παραμείνει το ΔΝΤ όπως είναι τώρα, ως παρατηρητής και εγγυητής, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή.
Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε ενώ με το με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου και – σύμφωνα με πληροφορίες – οι Βρυξέλλες. Ουσιαστικά, αν αυτό προχωρούσε, θα ισοδυναμούσε με στημένο σκηνικό Σόιμπλε-ΔΝΤ, δηλαδή ένα συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας, που θα ακύρωνε τη συμφωνία, η οποία είναι: Εσείς τα σκληρά μέτρα από τώρα έως το 2019, κι εμείς τις δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους.
Το σκηνικό αυτό επιβεβαιώνουν και οι Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ, προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.
Καμία επίσημη αντίδραση
Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ελληνικό ζήτημα με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ το Ταμείο απέφυγε να σχολιάσει χθεσινά δημοσιεύματα που έφερναν στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για το συμβιβαστικό σχέδιο που φέρεται ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Σόιμπλε-Τόμσεν.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, και της εφημερίδας “Ειδήσεις”, η ανεπίσημη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συνεδρίασης του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα.
Το αξιοσημείωτο -και ασυνήθιστο- είναι ότι η ενημέρωση των μελών του από το επιτελείο Τόμσεν ξεκίνησε στις 10 π.μ, ώρα Ουάσιγκτον, δηλαδή μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup στις Βρυξέλλες και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα.
H ενημέρωση ήταν εξαιρετικά εκτενής και διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.
Τα μέλη του, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώθηκαν για τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με το Βερολίνο μέχρι την συνεδρίαση του Εurogroup, τη θέση με την οποία προσέρχεται το Ταμείο στη διαπραγμάτευση και τις φόρμουλες που έχουν πέσει στο τραπέζι για την πολυπόθητη «συνθηκολόγηση» μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου.
Μια από τις συμβιβαστικές φόρμουλες αποκάλυψε χθες με δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times (IMF and eurozone explore cash lifeline for Greece), η οποία υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ διερευνούν συμβιβαστικό σχέδιο για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα δώσει τα αναγκαία κεφάλαια το καλοκαίρι, ενώ θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες πολιτικά συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.
Η πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ και προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα.
Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, έγραψαν οι FT.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal (Greece Debt Deal on Slow Path as IMF and Germany Dig In) καταγραφόταν ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ βρήκαν μια φόρμουλα για το ελληνικό χρέος που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να καταπιεί, αφού η συζήτηση για χρέος θα έπρεπε να μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Ελλάδα αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου, για αναβολή της περαιτέρω συζήτησης σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο δημοσίευμα της WSJ, η ιδέα του συμβιβασμού χρεώνεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που πρότεινε το ΔΝΤ να πει ότι θα προσφέρει στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού – αλλά στην πραγματικότητα δεν εκταμιεύει χρήματα μέχρι να συμφωνηθούν αργότερα λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με τη γερμανική συμβιβαστική ιδέα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εγκρίνει ένα μικρό πακέτο δανείων για την Ελλάδα. Αλλά η απελευθέρωση των χρημάτων του ΔΝΤ θα υπόκειται σε μεταγενέστερη συμφωνία για τις προβλέψεις και το χρέος.
Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι αυτό θα αρκούσε για να ικανοποιήσει την γερμανική Βουλή, η οποία θέλει να ενταχθεί το ΔΝΤ προκειμένου να επιβλέπει αυστηρά τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε σχετική ερώτηση του Real.gr ,απέφυγε να σχολιάσει τα παραπάνω δημοσιεύματα.
ΠΗΓΗ: real.gr