Tη στήριξη της Γαλλίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικώς με τις γεωτρήσεις οι οποίες αρχίζουν να πραγματοποιούνται στο «Οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total και ENI εκφράζει με κάθε τρόπο ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του real.gr κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προώθησε ένα ιδιόχειρο σημείωμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό στο οποίο αναφέρονταν χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν θα υπάρχει αναστολή» (σ.σ. των εργασιών στην ΑΟΖ της Κύπρου).
Παράλληλα, να σημειωθεί πως το Παρίσι έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως θα προστατεύσει τις εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και πως δεν θα επιτρέψει να θιγεί η εταιρεία Total.
Yπάρχει, επομένως, έντονη ικανοποίηση στην Αθήνα από τις θέσεις της Γαλλίας αλλά και των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση για το πως θα κινηθεί η Άγκυρα το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οριστικοποιήθηκε και η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου, προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση. Συνάντηση θα έχει και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι για τον νέο Γάλλο πρόεδρο ετοιμάζεται η καλύτερη υποδοχή αφού η Αθήνα ελπίζει και προσδοκά ακόμη περισσότερα εξαιτίας των ισχυρών δεσμών της με την Γαλλία.
Εν τω μεταξύ ανησυχία από τις συνεχείς εντάσεις, όπως είπε, στην περιοχή της Κύπρου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά και με φόντο την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτηθείς αν ο διεθνής οργανισμός ανησυχεί για πιθανή ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά και προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις σε αυτή την περιοχή.
Σε σχέση με το μέλλον της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, μετά το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «είναι ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών στο Κραν Μοντανά ότι η διαφορά ήταν ακόμη αρκετά μεγάλη κι η διάσκεψη έπρεπε να κλείσει». Πάντως «τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και διαθέσιμα και στη διάθεση των πλευρών που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία» και ισχύει ο διευκολυντικός τους ρόλος».
Ο κ. Ντουζαρίκ αναφέρθηκε στην αναμενόμενη άφιξη του Έσπεν Μπαρθ Έιντε στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Προφανώς» είπε «πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλα τα μέρη».
Tην ίδια ώρα, ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ από την Κύπρο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι στην διάσκεψη για το Κυπριακό, υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.
Αναφερόμενος στο θέμα της παρουσίας των στρατευμάτων, είπε ότι «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών». Στην διάσκεψη, ανέφερε, δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα και έκανε λόγο για «χάσμα». Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη «επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ελληνοκυπριακή πλευρά σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση».
Η τ/κ πλευρά θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση, είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι όλα τα τ/κ κόμματα συμφωνούν ότι επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ίσων με τους Ελληνοκύπριους και ότι δεν πρόκειται να γίνουν «μπάλωμα» σε αυτούς, αλλά «ούτε και πρόκειται να εγκρίνουν μια σχέση που θα τους μετατρέπει σε επαρχία της Τουρκίας».