Το σαφές μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη προς το ΔΝΤ σχετικά με την απαίτησή του για τη διενέργεια ελέγχου αξιολόγησης ενεργητικού στις συστημικές ελληνικές τράπεζες, το πρωί από την ΕΡΑ, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η παρέμβαση του ίδιου του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι που ναι μεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σχετικής επίσπευσης των stress tests (μέχρι τον Φεβρουάριο), κατέστησε, όμως, σαφές ότι δεν συναινεί στο αίτημα για αξιολόγηση των παγίων (AQR), κάτι το οποίο θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στο ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Όσα γράφτηκαν, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα σχετικά με το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Πειραιώς, παρότι δεν συνδυάζονται, αυξάνουν τον βαθμό ανησυχίας, σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει πάρει την ανιούσα και η κυβέρνηση αγωνιά να κλείσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση.
Την υπόθεση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επικοινωνήσει με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να αποσοβηθούν τυχόν αιφνιδιασμοί και σκλήρυνση της ρητορικής του ΔΝΤ.
Η απάντηση του Ταμείου
Εν τω μεταξύ διάθεση να συμβιβαστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών.
Σε σχετική ερώτηση του Real.gr για την απόφαση του επικεφαλής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών τον προσεχή Φεβρουάριο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε: «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα»
O κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας προ ημερών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ανέφερε τον σχεδιασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για νωρίτερη τέλεση της άσκησης και επισήμανε ότι ήδη έχει ενημερωθεί σχετικώς το ΔΝΤ για τον παραπάνω σχεδιασμό.
Το ΔΝΤ πιέζει συνεχώς απο τα τέλη του 2016 και αναφέρθηκε διεξοδικά στην έκθεση -που συνόδευε την αναγγελία του τρίτου προγράμματος- τον περασμένο Ιούλιο για την άμεση πραγματοποίηση ενός νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών και έχει κάνει γνωστό ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Τραπεζίτες στο Μαξίμου
Διακριτικά έχουν γίνει και συναντήσεις με κορυφαίους τραπεζίτες, όπως και με τον θεσμικό εκπρόσωπο τους, τον πρόεδρο της Eurobank και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκο Καραμούζη, ο οποίος είναι υπέρμαχος της μετριοπαθούς διαχείρισης. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, η Eurobank παρενέβη δύο φορές. Μία δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Φ. Καραβία, στο συνέδριο του Economist, ο οποίος τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους -σε συνεργασία με τον SSM- το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μία με την έκθεση της Τράπεζας που εξηγεί γιατί η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα μπορεί, πλέον, να προσελκύσει επενδύσεις.
Ο κ. Καραμούζης, μάλιστα, επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό και του εξήγησε τις θέσεις των τραπεζιτών. Επικοινωνία με κεντρικά κυβερνητικά στελέχη είχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος προχωρεί σε μία φιλόδοξη προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, ακόμα και “εκκαθάρισης” από στελέχη που κατά το παρελθόν δεν μετήλθαν τις κατάλληλες μεθόδους σε υποθέσεις δανεισμού επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ
H Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ερώτηση για το κατά πόσο οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους στην υγεία των ελληνικών τραπεζών.
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις για νέα αξιολόγηση της ποιότητας των παγίων των ελληνικών τραπεζών (ΑQR), στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
“Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το αίτημα, λέγοντας ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει με τα προγραμματισμένα stress tests του 2018, ωστόσο οι δηλώσεις του Ντράγκι για εμπροσθοβαρή tests υπονοούν πως μπορεί η ΕΚΤ να δείξει ευελιξία ως προς το ζήτημα”, σχολιάζει σχετικά το Reuters.
“Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία”, είπε ο Ντράγκι μιλώντας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
“Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM το επόμενο έτος είναι να πραγματοποιήσει το stress test, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή που αφορά ακριβώς αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης”, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Το υπονοούμενο Ντράγκι
Η νύξη του Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μπορεί να καταστήσει “εμπροσθοβαρή” τα στρες τεστ του 2018 αποτυπώνει και την αυστηρότητα με την οποία θα διενεργηθούν, καθώς θα εμπεριέχουν κριτήρια αντοχής των τραπεζών στη βάση στόχων που καλούνται να επιτύχουν μέχρι και το 2019. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση έναντι του SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016. Το 2017 οι επιδόσεις των στόχων στη μείωση των κόκκινων δανείων κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς και πλέον πέφτει μεγάλο βάρος ειδικά στην επόμενη χρονιά κατά την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς και στόχους του 2019, ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος του 2017.
Παρέμβαση Δραγασάκη
Σκληρή κριτική στην στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει ζητήσει τη διενέργεια νέων τεστ αντοχής αλλά και αξιολόγησης ενεργητικού στις συστημικές ελληνικές τράπεζες, άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε το Ταμείο ότι έχει προκαλέσει σύγχυση με τη στάση του, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους τους αρμόδιους θεσμούς και Αρχές να «αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».
Τα αιτήματα του ΔΝΤ έχουν προκαλέσει φόβους ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, προκαλώντας μεγάλη αποδυνάμωση των μετοχών τους, όμως ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι οι τράπεζες ανεκεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία φθινόπωρο του 2015, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Τόνισε ότι έκτοτε οι εξελίξεις για την οικονομία είναι θετικές, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τα δέοντα ώστε τα ιδρύματα να ανακτήσουν τον ρόλο που χρειάζεται η οικονομία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεχτεί το αίτημα του ΔΝΤ για την διενέργεια τεστ αντοχής, τα οποία μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθούν με ταχείς ρυθμούς, έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Άγνωστο όμως παραμένει εάν θα πραγματοποιηθεί και έλεγχος ενεργητικού, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγαλύτερες ανησυχίες στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στην επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη» για την έγκαιρη ολοκλήρωση, κάλεσε όμως και τους πιστωτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Μπενουά Κερέ
Δεν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος της ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού (AQR-Asset Quality Review- ή αλλιώς, τα «βιβλία») των ελληνικών τραπεζών, καθώς ένα ευρύτερο stress test στην ΕΕ έχει ήδη σχεδιαστεί για το 2018, δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
«Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει την ανάγκη (για ένα AQR) δεδομένου του τι έχει σχεδιαστεί: Ένα stress test, το οποίο θα γίνει το 2018, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης άσκησης στην ΕΕ» δήλωσε ο Κερέ, προσθέτοντας πως μόνο η ΕΚΤ, που έχει την επίβλεψη των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, θα ζητούσε έναν τέτοιο έλεγχο.