του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Εύρημα- σοκ ανακύπτει από την μέτρηση κοινής γνώμης που δημοσιεύει σήμερα το κυριακάτικο “Βήμα”, καθώς το 23% των Ελλήνων εμφανίζεται να επιθυμεί “ηγεμόνα με υπερεξουσίες που θα υποκαθιστά το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση”!!!
Πρώτη παρατήρηση: τίνος ιδέα ήταν να συμπεριληφθεί ένα τέτοιο ερώτημα στη δημοσκόπηση; Και ποιός ήταν ο λόγος, αφού με τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, δύο μόνο τέτοιες ιστορικές περίοδοι υπήρξαν: η Βασιλεία και η Χούντα. Γιατί, λοιπόν, “χειραγωγείται” έμεσσα το εκλογικό σώμα με πιθανότητες που έχουν διαγραφεί οριστικά και αμετάκλητα από τον πολιτικό χάρτη της χώρας;
Δεύτερη παρατήρηση: Εάν το 22,7% των Ελλήνων επιθυμεί μία τέτοια απολυταρχική λύση ( η οποία δεν υπάρχει –έτσι δεν είναι;), μήπως κάποιοι στρώνουν το έδαφος για ένα πολιτικό μοντέλο “επιφανών”; Ήτοι, επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και άλλων; Έχουν ασκηθεί κάποια μέσα ενημέρωσης σε μία τέτοια “προοπτική” τα τελευταία χρόνια…
Τρίτη παρατήρηση: Διόλου αμελητέο το 30,9% εκείνων που θέλουν κυβέρνηση ειδικών και τεχνοκρατών. Και, εν τέλει, εξίσου επικίνδυνο με την προηγούμενη “επιλογή”…
Στην δημοσκόπηση του “Βήματος” υπάρχει ερώτηση για το «ποιον από τους παρακάτω τύπους διακυβέρνησης πιστεύετε ότι έχει ανάγκη η χώρα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση;» η έρευνα δίδει (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) τρεις επιλογές και ζητεί την επιλογή μιας.
— Η σχετική πλειοψηφία επιλέγει σε ποσοστό 40,2% «μια κυβέρνηση που εκλέγεται δημοκρατικά από τον λαό, όπως συμβαίνει από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα».
— Η δεύτερη κατά σειρά επιλογή, με ποσοστό 30,9%, είναι «μια ομάδα ειδικών και τεχνοκρατών που θα διαχειρίζεται τα δημόσια πράγματα αντικαθιστώντας την κυβέρνηση».
— Ωστόσο ένα ποσοστό 22,7% των Ελλήνων επιλέγει «έναν ηγέτη με κύρος και εξουσίες, που θα μπορούσε να λάβει γρήγορα αποφάσεις χωρίς να εμποδίζεται από το Κοινοβούλιο και τις εκλογές»! Η ερμηνεία είναι απλή και ιδιαίτερα ανησυχητική: ένας στους πέντε Ελληνες πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν ηγεμόνα με υπερεξουσίες ο οποίος θα αποφασίζει ακόμη και κόντρα στη λαϊκή βούληση και την ψήφο του Κοινοβουλίου!