Σε ένα ιδιότυπο debate μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ έχει εξελιχθεί το “ελληνικό πρόβλημα” σχετικά με τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας, ενώ από χθες άρχισε να διαφαίνεται ένας συμβιβασμός που θα καταλήξει στην απόφαση για ένα νέο δάνειο 65 δις, καθώς είναι αδύνατο να εξέλθει στις αγορές το 2012 και το 2013.
Η είδηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μεταδίδεται από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές και αναπαράγεται από όλα τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Επισημαίνεται ακόμα πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ) απαίτησε μείωση των φόρων ως προϋπόθεση για την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης με την κυβέρνηση, τη στιγμή που οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι για να διασφαλιστεί περαιτέρω βοήθεια είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα λιτότητας.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσε τις “αβάσιμες”, όπως τις χαρακτήρισε, φήμες ότι ενδέχεται να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 6 Ιουνίου για την Ελλάδα.
Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο επείγουσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση…
Οι κινήσεις για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2012 και το 2013 επιταχύνθηκαν μετά την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 29 Ιουνίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως φέρονται να ανέφεραν, ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μίγμα εγγυημένων δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, πρόσθετα μέτρα στο σκέλος των εσόδων καθώς και μία “πρωτοφανή” έξωθεν εποπτεία της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων.