Με καταρρακωμένη την αξιοπρέπεια εξήλθε από τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο πρωθυπουργός, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από τις δηλώσεις του.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συμφωνία “πολύ θετικό σημάδι” -προφανώς επει΄δή φαίνεται πως θα πάρουμε την 5η δόση- και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά με θυσίες του ελληνικού λαού αλλά έχει ακόμη πολύ κόσμο μπροστά της.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και εν όψει της παρουσίασης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αναφέρθηκε ειδικώς στις αδυναμίες του ελληνικού δημόσιου τομέα.
«Είπα στον Ζαν Κλοντ (tres sic ο ενικός) ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε στην εφαρμογή του προγράμματος ήταν η ικανότητα του δημόσιου τομέα μας να προχωρήσει σε τόσο βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ζήτησα γι’ αυτό να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με κράτη και με την Επιτροπή για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, είτε σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις είτε τις αλλαγές στην Υγεία, την εκπαίδευση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την επιχειρηματικότητα, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την αναζωογόνηση του τουριστικού κλάδου».Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να λειτουργήσει προληπτικά και επικοινωνιακά. Έσπευσε να πει ότι ο ίδιος ζήτησε “τεχνική βοήθεια” από τους δανειστές, ενώ είναι πασιφανές πως αυτό ήταν κάτι που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς εποπτείας.
Επίσης, για ακόμα μία φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός υποτιμά το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να έχει το πολιτικό θάρρος να ομολογήσει τις πολιτικές ευθύνες του κόμματός του αλλά και την αποτυχία του ιδίου να βελτιώσει τις δομές της κατά τα τελευταία περίπου δύο χρόνια που κυβερνά.
«Είμαι ευτυχής που είναι έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια, τεχνογνωσία και κόσμο για όλα αυτά και νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει ως εγγύηση για την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Εκείνο που προκαλεί, ωστόσο, προβληματισμό είναι ότι ο πρωθυπουργός εξαντλεί τα επικοινωνιακά ευρήματα και την πολιτική επιχειρηματολογία με μεγάλη ευκολία. Για να μπορέσει η χώρα να εισπράξει την 5η δόση επιστρτατεύτηκε προσωπικά, συνάντησε τον Γιούνκερ και επικοινώνησε με Γάλλους και Γερμανούς, ενώ εξασφάλισε και την παρέμβαση των αμερικανών (επικοινωνία με Γκάϊτνερ, επισημάνσεις Ομπάμα σε Μέρκελ στη σύνοδο του G8 κλπ.).
Διερωτάται κανείς, τι θα συμβεί πριν την 6η ή την 7η δόση;
Ή τι θα συμβεί μόλις γερμανικές εταιρείες απαιτήσουν να εξαγοράσουν έναντι πινακίου φακής ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις;