Σε σάκο του μποξ μετέτρεψαν την πολιτική του Μνημονίου και προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά την συζήτηση στο ΚΤΕ Οικονομικών, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι αυτή την ώρα.
‘Οπως περιγράφουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που βρίσκονται στην αίθουσα της Γερουσίας η ατμόσφαιρα είναι βαριά και μοιάζει σαν να έχουν μεταφερθεί οι “Αγανακτισμένοι” από την πλατεία Συντάγματος μέσα στη Βουλή. Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να επιβεβαιωθούν και στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμα, αλλιώς θα έχουν λειτουργήσει ως “ομαδική ψυχοθεραπεία” για την εκτόνωση του κλίματος.
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η τοποθέτηση-απολογισμός του υπουργού Οικονομικών για να ακολουθήσουν αιχμηρές τοποθετήσεις από τους βουλευτές. Επειδή η συνεδρίαση αποδείχθηκε μαραθώνια αναβλήθηκε για την Τετάρτη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε αρχικώς προσδιοριστεί για τις 6 το απόγευμα, ενώ το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναγνωρίζοντας ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή». Αναγνώρισε αστοχίες, αλλά εξήγησε ότι σε μια κρίσιμη εποχή γίνονται και λάθη και είπε πως αν η ΝΔ είχε κάνει παρεμβάσεις το 2009 «δεν θα είχαμε μπει σ’ αυτήν την περιπέτεια».. Οι βουλευτές που έχουν οδηγήσει, μέχρις ώρας, την κούρσα της κριτικής κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι οι Βάσω Παπανδρέου, Π. Κουκουλόπουλος, Κ. Γείτονας, Δ. Καρύδης, Απ. Κακλαμάνης και Εκτωρ Νασιώκας, αν και συνολικά έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν περίπου 50 βουλευτές!…
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση συμμετέχουν εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου οι υπουργοί Υποδομών, κ. Δ. Ρέππας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας, κυρία Λούκα Κατσέλη και Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης.
Όπως μεταδίδει το vima.gr, η κυρία Βάσω Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας χαρακτηριστικά: «όταν ήρθα στο γραφείο σου τον Νοέμβριο του 2009 για να σου πω ότι πρέπει να πάρεις μέτρα εσύ με αντιμετώπισες σαν… UFO. Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης μιας πτωχευμένης χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα open gov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπήρχε σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Αυτό που κάνετε με το μεσοπρόθεσμο και το νέο δανεισμό έχει κοντά ποδάρια. Το υπερβολικό δημόσιο χρέος δεν αντιμετωπίζεται με νέα δάνεια. Τελικά θα γίνει αναδιάρθρωση αλλά όταν συμφέρει τις ευρωπαϊκές Τράπεζες. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να αντέχει να πληρώνει 15% του ΑΕΠ σε χρεωλύσια».
«Τι έχετε κάνει με τους κερδοσκόπους;» αναρωτήθηκε η κυρία Παπανδρέου.«Είχατε πει ότι θα κάνετε μήνυση. Πού βρίσκεται η διαδικασία;» πρόσθεσε και επισήμανε: «Είχατε θέσει εκβιαστικά διλήμματα και όπως είχε πεί ο Μιραμπό όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία».
«Πρέπει να πείτε την αλήθεια στο λαό, ότι το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί κατά 30% και άρα τα μέτρα θα πρέπει να είναι δίκαια» κατέληξε η πρώην υπουργός.
Εξίσου σκληρή ήταν η κριτική του κ. Κ. Γείτονα ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και ότι το δημοψήφισμα είναι προθάλαμος εκλογών.
Πολλοί βουλευτές ζήτησαν να καταλογισθούν ευθύνες για τις αστοχίες του μνημονίου ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων: «Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά».
Ο κ. Έκτορας Νασιώκας είπε ότι υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν και να υπάρξουν παραιτήσεις.
«Δεν χρειάζονται εκλογές, χρειάζεται να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας με τη συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων» είπε ο βουλευτής.
Ο πρώην υπουργός κ. Δ. Κρεμαστινός τόνισε: «Όταν μιλάμε για συναίνεση εννοούμε έμπρακτη συναίνεση, δηλαδή να γίνει ανασχηματισμός με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του κόσμου ειδικά στο οικονομικό επιτελείο. Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις πλατείες».
Ο κ. Δ. Καρύδης επισήμανε: «Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Έχει συγκεντρωθεί μισό εκατομμύριο κόσμος στο Σύνταγμα και μείς ψηφίζουμε αμέριμνοι».
«Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα; Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα», ήταν η ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, η κυρία Έλενα Παναρίτη, η οποία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων.
Εξηγώντας την θέση της για κεφαλαιακή επάρκεια και δομικές αλλαγές, η κυρία Παναρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έφερε ως παράδειγμα το ότι όταν πας να αξιοποιήσεις κρατική περιουσία, η οποία λόγω έλλειψης κτηματολογίου έχει διάφορες εκκρεμμότητες, τότε και φθηνά θα την αξιοποιήσεις και στην πορεία θα
ανακύψουν δεκάδες προβλήματα.
Την εκτίμησή του ότι «δεν βγαίνει το πρόγραμμα», διατύπωσε ο κ. Π. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα, που δεν μπορεί να την εμπιστευθεί ο κόσμος.
Ο κ. Μ. Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ζητείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της. «Εσείς κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά για τους υπουργούς που έχουν αστοχήσει», πρόσθεσε.