O ” εκβιασμός του δημοψηφίσματος” επικρέμεται, από χθες το βράδυ, πάνω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρωθυπουργός διέψευσε –χωρίς, ωστόσο, να το αποκλείει κατηγορηματικά– το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, άνοιξε, όμως, διάπλατα την πιθανότητα προκήρυξης δημοψηφίσματος, στην περίπτωση που κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Το δημοψήφισμα είναι ένα σχέδιο που έχει ήδη καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σχετικά έχει ενημερωθεί και η τρόϊκα. Θεωρείται ήπιο πολιτικό σενάριο που δεν ανακόπτει την πορεία υλοποίησης των σκληρών μέτρων και δεν παραλύει τον ούτως ή άλλως προβληματικό κρατικό μηχανισμό.
Προς την κατεύθυνση αυτή είχαν κινηθεί, άλλωστε, και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλου. Το κρίσιμο θέμα στο δημοψήφισμα είναι, φυσικά, το ερώτημα- δίλημμα. Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν πως “το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος δεν μπορεί παρά να είναι γενικό και να προτείνει δύο διαμετρικά αντίθετους δρόμους“, αφήνοντας να εννοηθεί πως, σε μία τέτοια περίπτωση, θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί του διλήμματος “ευρώ ή δραχμή”- διατυπωμένο, βεβαίως, με έναν πιο συμβατικό τρόπο.
Οι εισηγήσεις στον Γιώργο Παπανδρέου περιλαμβάνουν και τη διπλή εκδοχή δημοψήφισμα και μέγας ανασχηματισμός με συμμετοχή τεχνοκρατών. Σε μία τέτοια περίπτωση ο ανασχηματισμός θα προηγηθεί, πιθανώς μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τη Σύνοδο Κορυφής, και το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ (αυτό το νόημα έχει άλλωστε και το σποτάκι του 20μηνου απολογισμού που αναρτήθηκε στον διαδίκτυακό τόπο της κυβέρνησης).