Την πιθανότητα να αναβάλει και πέραν της 28ης Ιουνίου την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Ολομέλεια της Βουλής εξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια ενός διπλού “εκβιασμού” προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την τρόϊκα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σκεπτόταν αρχικά να φέρει προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματισθεί για τις 23 Ιουνίου, προκειμένου να έχει ένα ισχυρό ατού στα χέρια του και να ζητήσει νέο δανεισμό μέχρι το 2014.
Επικράτησαν, όμως, δεύτερες σκέψεις, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει αφενός να διακινδυνεύσει μία καταψήφιση, ή έστω τις παραιτήσεις κάποιων βουλευτών του, ή ακόμα μία κοινωνική εξέγερση (το Μέγαρο Μαξίμου τρέμει στην ιδέα να συγκεντρωθούν 200 ή 300.000 “Αγανακτισμένοι” έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας) και αφετέρου επιχειρεί να “εκβιάσει” τους ευρωπαίους πως εάν δεν του δώσουν την επιμήκυνση και την επέκταση του δανεισμού τότε μπορεί να μην ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο και να αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Αναλόγως των εξελίξεων και της έκβασης της Συνόδου Κορυφής, το Μέγαρο Μαξίμου θα ξανασκεφτεί την ημερομηνία που θα φέρει ο Γ. Παπακωνσταντίνου το νομοσχέδιο- βόμβα στη Βουλή, ενώ ακούγεται ήδη πως μπορεί να επιλεγεί μία ημερομηνία προς τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.
Στην περίπτωση αυτή η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων θα ακολουθήσει, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουμε ένα πολιτικά καυτό καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν κατορθώσει ο πρωθυπουργός να εξασφαλίσει τη συναίνεση των βουλευτών του κόμματός του, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν διαρροές ανά περίπτωση (ήδη αρκετοί βουλευτές αντιδρούν για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογία κ.ά).
Για να κατευνάσει, πάντως, το κλίμα ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται ολοένα και διαλλακτικότερος με τις προτάσεις της Ν.Δ. Μετά την εργασιακή εφεδρεία και το πόθεν έσχες στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί πως θα προωθήσει και τις μειώσεις των φορολογικών συντελεσ΄των σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει το φθινόπωρο στη Βουλή.