Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε επί 8,5 ώρες (από τις 3 το απόγευμα μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα) ο υπουργός Οικονομικών, καθώς προσπαθούσε να εξηγήσει τα νέα μέτρα και τη στρατηγική του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ οι υπουργοί τον “βομβάρδιζαν” με ερωτήσεις, πολλοί, όμως, άφησαν έντονες αιχμές κατά του ιδίου και της πολιτικής που ακολουθείται. Παρόλα αυτά, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά μέλη της κυβέρνησης, η χθεσινή πολύωρη διαδικασία ήταν “¨παιδική χαρά” μπροστά στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου ο τσάρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα πυρά δεκάδων βουλευτών.
Η αναγκαιότητα επενεξέτασης των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά μέτρα του 2011 συμφωνήθηκε στην μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, που έπειτα από περίπου 10 ώρες συζητήσεων έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Κατόπιν αυτού, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ανοιχτός στην υιοθέτηση εναλλακτυικών προτάσεων και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος, τη μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο, τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στην υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ, από την οποία όπως είπε, θα εξαιρεθούν πάντως τα τρόφιμα.
Η διαδικασία, πάντως, είχε τον χαρακτήρα της “ομαδικής πολιτικής ψυχοθεραπείας” και της εκτόνωσης των αντιθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως έπειτα από σχετική αρχική εισήγηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου συμφωνήθηκε ότι προτού μεσοπρόθεσμο σχέδιο, εφαρμοστικοί του νόμοι και μέτρα για το κλείσιμο της τρύπας του τρέχοντος έτους, κατατεθούν στη Βουλή, θα πρέπει να προηγηθεί αυτοκριτική, απολογισμός και πλήρης εξήγηση των λόγων που έχουν φέρει την οικονομία στην σημερινή κατάσταση, που οδηγεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Επί της ουσίας, τίποτε, δηλαδή, αφού είναι γνωστό πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου “μετρά μέρες” (οι Financial Times επανέρχονται, σήμερα, στο γνωστό σενάριο περί αποπομπής του και τοποθέτησης του κ. Λουκά Παπαδήμου) και πολιτικά δεν του είναι δύσκολο να υποστεί τις πιέσεις…
Επίσης, απο πολλούς υπουργούς επισημάνθηκε ότι πέραν της αυτοκριτικής και του απολογισμού θα πρέπει να υπάρξει και μία αναλυτική έκθεση των επιπτώσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των μέτρων για το 2011.
Σχετικές επισημάνσεις έγιναν από όλους σχεδόν τους υπουργούς στη μαραθώνια συνεδρίαση και με βαση αυτά, η αρχή θα γίνει στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, το οποίο με διερυμένη σύνθεση θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε καθ’ όλη τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης της Δευτέρας τις ενστάσεις του συνόλου σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα που πρότεινε και τα οποία, εφόσον ληφθούν, θα επιβαρύνουν αδιακρίτως το σύνολο των ελλήνων φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Νέο φορολογικό (με μειώσεις) τον Σεπτέμβριο
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης του συναδέλφους του για την πρόθεσή του να φέρει τον Σεπτέμβριο νέο φολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει απλοποίηση του συστήματος, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων και μειώσεις του ΦΠΑ. Για φέτος πάντως δήλωσε ότι εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση ισοδύναμου αποτελέσματος, σχεδιάζεται μείωση του αφορολόγητου για την επιβολή ΦΜΑΠ στις 100.000 ευρώ, χωρίς όμως να προβλέπεται εν τέλει αύξηση των αντικειμενικών αξιών – προς το παρόν.
Αφότου ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων την Τετάρτη, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα πρέπει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου να έχουν ψηφιστεί (με απλή πλειοψηφία) το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας.
Παρά ταύτα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρούνται δεδομένες για τον προσεχή Ιούνιο.
Νέα προσπάθεια για συναίνεση
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μίλησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι υπουργοί και αναπληρωτές και σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε ταύτιση απόψεων στο ότι το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος υπό τις παρούσες συνθήκες θα είχε αρνητικά αποτελέσματα, θα περέπεμπε ευθέως σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφευχθεί και αντ’ αυτού να καταβληθεί νέα προσπάθεια για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Χρ. Παπουτσής σε συνομιλία του με δημοσιογράφους χαρακτήρισε τις πρόωρες εκλογές δείγμα αναξιοπιστίας για τη χώρα, ενώ την εκτίμηση ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί εξέφρασε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.
Με βάση αυτά, αναμένεται να καταβληθεί νέα σχετική προσπάθεια από τον κ. Γ. Παπανδρέου και νέος κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου υιοθετεί ήδη τρεις προτάσεις της ΝΔ: την εργασιακή εφεδρεία, την επέκταση της κατάργησης του πόθεν έσχες και πέραν της πρώτης κατοικίας και την υιοθέτηση περισσότερων κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Τι πρότειναν οι υπουργοί
Από τις εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών στη χθεσινή συζήτηση ξεχώρισαν μεταξύ των άλλων:
– η πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου
– η εισήγηση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για την ανάγκη να υπάρξουν στα προς ψήφιση νομοσχέδια πρόνοιες για την ασφάλεια των ανέργων, αλλά και οι εστάσεις της για την αναλογία 1 προς 10 στις προσλήψεις για τους εκπαιδευτικούς (κάτι που τέθηκε και από τον υπουργό προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή) η πλατφόρμα προτάσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος μεταξύ των άλλων εισηγήθηκε την από κοινού διαπραγμάτευση κυβέρνησης και αντιπολίτευση με την τρόικα, την συζήτηση του προέδρου της Βουλής και αντιπροσωπειών των κομμάτων με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών του Συντάγματος, τον διάλογο με τα κόμματα ώστε η επόμενη βουλή να είναι συντακτική.
– η επισήμανση του υπουργού Υποδομών κ. Δ. Ρέππα για απόρριψη κάθε ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, η πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, η πρόταση της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη για σύνδεση του αφορολόγητου με την τεκμαρτή κλίμακα και για συνεχή διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα του χρέους και τη στήριξη της απασχόλησης