Ένα έγγραφο που αποδεικνύει την επιθυμία του Χίτλερ για τη συστηματική απομάκρυνση των Εβραίων από την κοινωνία -η μόνη γραπτή δήλωσή του που υπάρχει- απόκτησε το Κέντρο Simon Wiesenthal στο Λος Άντζελες. Το τετρασέλιδο γράμμα, δακτυλογραφημένο σε ξεθωριασμένο καφέ χαρτί με την υπογραφή του Χίτλερ, που δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, είναι η πρώτη ιστορική καταγραφή του Ολοκαυτώματος και θα εκτεθεί στο Μουσείο Ανοχής του Κέντρου Wiesenthal.
Ο ιδρυτής του Κέντρου, ο ραβίνος Marvin Hier, δήλωσε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου, που αποδεικνύει την αντισημιτική σκέψη του Χίτλερ και ότι είχε στο μυαλό του μια οργανωμένη κυβερνητική λύση στο επονομαζόμενο «Εβραϊκό Ζήτημα». «Είναι το πιο σημαντικό αντικείμενο που έχουμε σε ένα αρχείο που περιλαμβάνει περισσότερα από 5000», είπε ο Hier, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις μελλοντικές γενιές για να αντικρούσουν όσους αρνούνται το Ολοκαύτωμα…
Παρόλο που οι προθέσεις του Χίτλερ να εξολοθρεύσει τους Εβραίους ήταν αδιαμφισβήτητες στις ομιλίες του και σε όσα έλεγε στους μπράβους και τους άμεσους συνεργάτες του, οι προσωπικές σκέψεις του για το θέμα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού γραπτώς. Υπάρχουν μελετητές που υποστηρίζουν ότι το έγγραφο δεν είναι αυθεντικό, το Κέντρο Wiesenthal όμως ισχυρίζεται ότι έχει πιστοποιήσει τη γνησιότητά του.
Γνωστό σε ιστορικούς του Τρίτου Ράιχ για δεκαετίες ως το «Γράμμα Gemlich», το αυθεντικό υπογεγραμμένο αντίτυπο δεν είχε ποτέ εμφανιστεί δημοσίως. Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο υπάρχει στα κρατικά αρχεία του Μονάχου.
Ο Χίτλερ έγραψε το γράμμα στο Μόναχο στις 16 Σεπτεμβρίου του 1919. Ήταν 30 χρονών τότε, άγνωστος ακόμη, αλλά με έκδηλο το ενδιαφέρον για την πολιτική. Λίγο πριν γράψει το γράμμα παρακολούθησε μια συνάντηση του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε και μετέτρεψε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.
Το υπογεγραμμένο γράμμα που αγοράστηκε από το Κέντρο για 150 χιλιάδες δολάρια από κάποιον έμπορο ιστορικών ντοκουμέντων σε μια δημοπρασία. Ισχυρίστηκε ότι απόκτησε το γράμμα από έναν Αμερικάνο στρατιώτη που το 1945 το πήρε από το αρχείο των Ναζί στη Νυρεμβέργη και μέχρι τώρα δεν το είχε ποτέ εμφανίσει.
Το Κέντρο είχε την ευκαιρία να το αγοράσει και το 1988 αλλά το γεγονός ότι ήταν γραμμένο με γραφομηχανή έκανε αμφίβολη τη γνησιότητά του – η γραφομηχανή το 1919 ήταν ένα σπάνιο και πανάκριβο αντικείμενο που ο Χίτλερ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποκτήσει. Οι αμφιβολίες διαλύθηκαν όταν κατάλαβαν ότι εκείνη την περίοδο ο Χίτλερ δούλευε για το στρατό και μπορούσε να έχει πρόσβαση σε γραφομηχανές.
Πηγή: Guardian