Κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδι, στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μεγαλύτερο σοκ από τα μέτρα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας από την χρεοκοπία, προκαλούν οι επίσημες πλέον προβλέψεις που αποκαλύπτουν ότι:
1.Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα 501 δισ. ευρώ (!) ή 198% του ΑΕΠ το 2015, αν συνεχιστεί η ίδια ανεξέλεγκτη πορεία.
Εφέτος λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν στον προυπολογισμό – παρά την εφαρμογή του μνημονίου – το χρέος θα ανέλθει στα 364 δισ. ευρώ
2. Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την κάμψη που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο στα 23,5 δισ ευρώ, αυξάνεται εκ νέου με πρόβλεψη ότι θα επανέλθει ξανά στο ύψος που το παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή δηλαδή στα 36 δισ. ευρώ το 2015.
3.Οι τόκοι από 16 δισ. ευρώ εφέτος θα ανέλθουν στα 28 δισ. ευρώ το 2015.
Είναι προφανές ότι οι αριθμοί αυτοί περιγράφουν βήμα – βήμα την πορεία προς τη χρεοκοπία.
Στην γλώσσα των οικονομολόγων “το χρέος δεν είναι βιώσιμο” καθώς εκτός από τη βαθειά ύφεση, η αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων στο δημόσιο κατά 104.000 άτομα (από 427.000 εφέτος στις 531.000 το 2015) και η έκρηξη της ανεργίας, οδηγούν μαθηματικά στη συρρίκνωση των εσόιδων του κράτους και των ταμείων,
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση η παρέμβαση που επιχειρείται διεθνώς στηρίζεται σε τρείς πυλώνες:
1.Την άμεση εφαρμογή μέτρων λιτότητας ύψους 30 δισ. ευρώ ως το 2015,
2.Την αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και πώληση ακινήτων του δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ, και
3.Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της οικονομίας που προσδιορίζεται σε 97 δισ. ευρώ. Αν δεν καλυφθεί αυτό το κενό αναγκαστικά οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών.
Αυτό θα γίνει από το υπόλοιπο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και τη νέα βοήθεια που αναμένεται να εγκριθεί από τους ευρωπαίους εταίρους ενώ θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα ζητηθεί η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν την προσεχή τριετία.
ΠΗΓΗ: Vima.gr