Άλλη μία συνάντηση θα πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ, σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με στόχο να γεφυρώσουν, όσο είναι δυνατόν, τις διαφορές τους στο θέμα του χειρισμού της ελληνικής υπόθεσης, αλλά και να κατευνάσουν τις αγορές, καθώς Ισπανία και Ιταλία θα περάσουν το τεστ τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Το έκτακτο Εurogroup διεξάγεται ώρες πριν από την προγραμματισμένη άτυπη συνάντηση των 27 υπουργών του Εcofin, που θα κληθούν να τα βρουν στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι “δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα άλλο από μία κοινή δήλωση για την ελληνική υπόθεση”.
Όπως επισημαίνει εκτενές ρεπορτάζ (που ακολουθεί) του Real.gr και του Θάνου Αθανασίου, από τις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση που θα διαβάσουν περί τις 19:00 ώρα Ελλάδος, ο Ο. Ρεν και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, στην καλύτερη περίπτωση θα εκφράζει τη βούληση των εταίρων να μην επιτρέψουν πτώχευση κράτους – μέλους της ευρωζώνης και ότι προετοιμάζουν την απάντηση στο πρόβλημα υποχρηματοδότησης της Ελλάδας. Οι κ.κ. Ρεν και Γιούνκερ δεν θα μπορούν ακόμη να απαντήσουν ποια θα είναι η οριστική φόρμουλα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη “λύση”, καθώς οι απόψεις κυμαίνονται από το “Ξεχάστε τους ιδιώτες” της ΕΚΤ και του κ. Τρισέ, ως το “πρέπει να πληρώσουν” του κ. Σόιμπλε, υπό την πίεση, βέβαια, της καγκελαρίου Μέρκελ…
Συνεπώς, σε αυτήν τη φάση το “ιατρικό συμβούλιο” δείχνει προς τα έξω να διαφωνεί για τη συνταγή και η κατάσταση βεβαίως περιπλέκεται από τη σαφή υπόδειξη των οίκων αξιολόγησης ότι θα θεωρήσουν “πιστωτικό γεγονός” κάθε προσπάθεια να εξαναγκαστούν τράπεζες και γνωστά funds να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα στη θέση των λήξεων της επόμενης τριετίας. Οι οίκοι -ορθώς για πολλούς- αναφέρουν πως με βάση αυτή την εξέλιξη, θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν αρνητικά όχι μόνο για τα ελληνικά χαρτιά, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα επίφοβα χαρτιά του Νότου και της Ιρλανδίας, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να βεβαιώσει τους επενδυτές πως όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν, θα πάρουν τα λεφτά τους.
Αυτό το επιχείρημα προβάλλει σθεναρά και ο Ζ.Κ. Τρισέ, εκπροσωπώντας σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ακόμη και τη γερμανική πλευρά. Αντιθέτως, η πλευρά των πολιτικών – Μέρκελ, Γιούνκερ – προτιμά να πάρει αυτό το ρίσκο, αλλά να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη των φορολογουμένων και των Κοινοβουλίων που αδυνατούν να κατανοήσουν, όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν, πως “όποιος παίζει με το χρέος πρέπει να ξεχάσει τις αγορές”. Ήδη η νέα χθεσινή υποβάθμιση από την S&P αποτελεί ουσιαστικά προειδοποίηση για τις προθέσεις των οίκων.
Σε όλη αυτήν τη διαμάχη η θέση της Κομισιόν είναι λεπτή. Ο ίδιος ο επίτροπος Ρεν προτιμά τις καθαρές λύσεις και θα ήθελε να δει το ελληνικό πρόβλημα να αμβλύνεται ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μνημονίου, παρασκηνιακά, όμως, αναγκάζεται από την πολιτική εντολή που έχει να διαπραγματευτεί όλα τα ενδεχόμενα.
Η έκβαση της “μάχης” Γερμανίας – ΕΚΤ είναι ασφαλώς αβέβαιη και αμφίρροπη. Με αυτά τα δεδομένα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Καθώς, όμως, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και η Γερμανία δεν μπορεί επ’ ουδενί να το δεχθεί, Μέρκελ και Σαρκοζί θα συναντηθούν την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να κατεβούν με κοινή φωνή στη Σύνοδο στις 23-24 Ιουνίου.
ΠΗΓΗ: Real.gr