Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε, όπως φαίνεται, στο ΠΑΣΟΚ η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη. Κι αυτό διότι δεν πρόκειται για έναν τυχαίο βουλευτή, αλλά για πρώην υπουργό, εκ των ανθρώπων που βρέθηκε (αρχικώς λόγω της εξαδέλφης του κυρίας Δήμητρας Λιάνη- Παπανδρέου) για αρκετά χρόνια, δίπλα στον ιδρυτή του Κινήματος. Εξ αυτού του λόγου, βεβαίως, δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που στην εσωκομματική μάχη διαδοχής του 2007, ο βουλευτής Φλώρινας βρέθηκε στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο Γιώργος Λιάνης είναι εκ των συμπαθέστερων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με μακρά ιστορία στην ακριτική Φλώρινσ και με μεγάλο επικοινωνιακό “απίλ”, λόγω και της μακρόχρονης επαγγελματικής- δημοσιογραφικής του διαδρομής στον ΔΟΛ.
Εκτός, βεβαίως, του κ. Λιάνη εκδηλώθηκε άλλη μία παραίτηση, αυτή του παλαιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Χίου κ. Αντώνη Κοτσακά (υποστήριξε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις εκλογές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το 1996), με ισχυρά ερείσματα στο λεγόμενο “παλαιό ΠΑΣΟΚ”.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η πλειοψηφία των 156 βουλευτών (μετά τις περυσινές “παράπλευρες απώλειες” του πρώτου μνημονίου, ήτοι τους Β. Παπαχρήστο, Γ. Δημαρά, Β. Οικονόμου και Σοφία Σακοράφα) έχει μειωθεί στους 154 και εφόσον ο βουλευτής Κοζάνης κ. Λευτέρης Αθανασιάδης κάνει πράξη την απειλή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εάν δεν αποσυρθεί η διάταξη για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, τότε το ΠΑΣΟΚ θα μείνει με 153 βουλευτές.
Όλα αυτά δίχως να μπορεί να προβλέψει ακόμα κανείς τι θα πράξουν βουλευτές, όπως η κυρία Χρύσα Αράπογλου, εκ Θεσσαλονίκης, ο Γ. Αμοιρίδης της Πιερίας ή ο Μίμης Ανδρουλάκης που, μόλις χθες, έστειλε σαφή μηνύματα προς τον πρωθυπουργό. Αν και αρκετοί θεωρούν πως υπάρχει ακόμα μία 10άδα βουλευτών που είναι απρόβλεπτοι και μπορεί, την τελευταία στιγμή, να αυτονομηθούν.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση Παπανδρέου κρέμεται από μία κλωστή και ήδη έχουν φουντώσει τα σενάρια πως η αυριανή (σημερινή) επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτός από ένα νέο γύρο συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών με ζητούμενο της συναίνεση, μπορεί να ανοίξει διάπλατα το δρόμο και προς τις πρόωρες εκλογές και, πιθανώς, κάποια κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”…
Η κίνηση Λιάνη
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, λοιπόν, ο κ. Λιάνης προσήλθε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή και παρέδωσε την τετρασέλιδη επιστολή που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντάς του ότι «αποτύχαμε και αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς». «Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχτηκαν μάταιες για τους Έλληνες», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, προσθέτοντας: «Μάταιες γιατί οδήγησαν στο μεσοπρόθεσμο που το βλέπω βραχυπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο…». Όπως τονίζει εξάλλου «είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο», ενώ σημειώνει: «Το μεσοπρόθεσμο σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες. Σημαίνει τριπλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αύξηση του φόρου, καθιέρωση πρόσθετου τέλους κι έκτακτη εισφορά. Δηλαδή επιδρομή στα εισοδήματα αναδρομικά και για μια πενταετία». Και υπογραμμίζει: «Τα μέτρα αυτά θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω». Μάλιστα βάλλει σαφώς κατά των επιλογών της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αυτά τα μέτρα δεν μας τα ζητάει η Τρόϊκα, που είχε δηλώσει ότι τα όρια της φορολόγησης έχουν εξαντληθεί». «Αυτά τα μέτρα τα επιβάλουμε μόνοι μας», δηλώνει.
Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά η ευθύνη για να σωθεί η Ελλάδα να μετακυλίεται στους ώμους των βουλευτών που αν τολμήσουν και έχουν διαφορετική γνώμη τότε θα πέσει το κεφάλι τους από την κομματική γκιλοτίνα». Και συνεχίζει: «Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δε δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία. Η ελευθερία μου που την ορίζει το Σύνταγμα της χώρας είναι απεριόριστη και ΄΄απλώνει και την ελευθερία των άλλων μέχρι το άπειρο΄΄, για να θυμηθούμε το Μάη του ‘68».
«Όλοι παραδέχονται πλέον ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχτούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό. Και τέλος να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», αναφέρει εξάλλου ο κ. Λιάνης στην επιστολή παραίτησής του και συμπληρώνει: «Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο κ. Λιάνης γνωστοποιεί επίσης την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, ενώ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν παραδίδει την έδρα του στο ΠαΣοΚ παραμένοντας ανεξάρτητος βουλευτής, σημειώνει ότι «δεν ταιριάζει ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας». «Θα γυρίσω στη δημοσιογραφία και πιστεύω ότι από κει θα βοηθήσω και την Ελλάδα και την πατρίδα μου περισσότερο. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και το λέω αυτό με συγκίνηση μετά από συνοδοιπορία είκοσι δυο ολόκληρων χρόνων», καταλήγει η επιστολή.
Κοτσακάς και Αθανασιάδης
Νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, εκ των στενότερων πολιτικών φίλων του Άκη Τσοχατζόπουλου, την εποχή της παντοκρατορίας του πρώην υπουργού, διευκρινίζοντας ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης από την Κοζάνη, δήλωσε οτι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαίτερω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.
«Δεν θα το ψηφίσω. Δεν έπρεπε να έρθει πακέτο. Έπρεπε να έρθει αναλυτικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου», τόνισε.