Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται, πλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την αποτυχία του να επιτύχει συναινετική λύση με τον Αντώνη Σαμαρά και, μάλιστα, με τρόπο που τον εξέθεσε πολιτικά και έναντι των υπουργών και βουλευτών του, και έναντι του ελληνικού λαού, αλλά και έναντι της τρόϊκας.
Αρκετοί ήδη μιλούν για “πολιτική αυτοκτονία” και “αρχή του πολιτικού τέλους του Παπανδρέου”, ο οποίος προχωρά αύριο σε έναν ανασχηματισμό ισορροπιών με στόχο να εκβιάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει, έτσι, να “μεταφράσε锨την ψήφο ερμπιστοσύνης σε συναίνεση των βουλευτών του στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να κερδίσει, με αυτό τον τρόπο, πολύτιμο πολιτικό χρόνο.
Τα μένεα πνέουν, εξάλλου, κορυφαίοι υπουργοί που θεωρούν ότι εκτέθηκαν, καθώς μετά τη διαρροή ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται και η χώρα οδηγείται σε κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας” τοποθετήθηκαν δημοσίως υπέρ αυτής της προοπτικής.
Το ίδιο συνέβη και με αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και οι περισσότεροι των “16” που έστειλλαν, προ ημερών, την επιστολή για το Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Παπανδρέου είναι, πλέον, υπόλογος έναντι της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοϊδης, Α. Διαμαντοπούλου και Δ. Ρέππας κάνουν λόγο για “σπασμωδικές κινήσεις” που εγκλωβίζουν έτι περαιτέρω μία κυβέρνηση που παραπαίει.
Ο πρωθυπουργός θα προσφέρει αύριο θυσία προς εξευμενισμό των βουλευτών του, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως κάτω από τις νέες συνθήκες ίσως αναγκαστεί να μην επιλέξει τον Λ. Παπαδήμο αλλά έναν πιο “πολιτικό” υπουργό με ερείσματα στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί ένα τέτοιο πρόσωπο που θα δεχθεί να “καεί” πολιτικά.,,
Το διάγγελμα και ο ανασχηματισμός
Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αύριο Πέμπτη ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός έπειτα από το ναυάγιο της προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ.
Παπανδρέου θα ζητήσει ακολούθως ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.
Στη σύντομη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου, επέρριψε ευθύνες για την αποτυχία εθνικής συνεννόησης στην Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας ότι «διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης». Οπως, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου «πριν καν συζητηθεί και η ουσία τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους».
Κατόπιν αυτών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες των πράξεών τους απέναντι στη χώρα και συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό. «Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης», υπογράμμισε στο τέλος της δήλωσής του ο κύριος Παπανδρέου. Από τη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή το βράδυ θα προηγηθεί τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.