H Eλλάδα να ακολουθήσει το πρότυπο της Τουρκίας για να βγει από την κρίση. Αυτό συνιστά «θερμά» στους Έλληνες συναδέλφους της η Ανγκελα Μέρκελ. Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής η καγκελάριος επαίνεσε την απόφαση της Τουρκίας να συμμορφωθεί πλήρως στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βγει από την βαθιά κρίση που περνούσε περί το 2000.
Φυσικά, ουδεμία αναφορά στη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο στρατοκρατικό κατεστημένο που παραμένει ισχυρό, στις δολοφονίες δημοσιογράφων και σε τόσες άλλες προκλητικές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Και, βεβαίως, καμία εξήγηση γιατί, αφού είναι τόσο επιτυχημένο το μοντέλο της Τουρκίας, δεν συμφωνεί το Βερολίνο στην ένταξη της χώρας αυτής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Χάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις η οικονομία της ανθεί σήμερα όσο καμιά άλλη στην περιοχή. Η ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος φτάνει στο 8%», πρόσθεσε. «Οι Έλληνες θα μπορούσαν να μάθουν πολλά από αυτό το παράδειγμα»….
Η καγκελάριος έδειξε ικανοποιημένη από την «ευχάριστη» όπως είπε έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου τη νύχτα της Τρίτης. «Συνομίλησα το πρωί με τον έλληνα Πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία για την παροχή της βοήθειας» πρόσθεσε. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρτιση ενός προγράμματος από την τρόικα, το οποίο δεν θα είναι ακόμη επιχειρησιακό. Μια πρώτη συζήτηση γι’ αυτό θα γίνει αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η τελική απόφαση θα ληφθεί όμως στις 3 Ιουλίου σε νέα άτυπη Σύνοδο – εφόσον βέβαια η ελληνική Βουλή θα έχει ψηφίσει μέχρι τότε το μεσοπρόθεσμο και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο.
Το νέο πρόγραμμα θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας από το πρώτο, έτσι ώστε η Ελλάδα, όπως είπε «να μπορέσει να αγοράσει περισσότερο χρόνο» για την αναπροσαρμογή της οικονομίας της.
Σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι η συμμετοχή αυτή θα πρέπει να είναι καθαρά εθελοντική. Παράλληλα όμως παραδέχθηκε ότι η συμμετοχή αυτή προσκρούει σε τεράστιες πολιτικές αντιστάσεις. «Σ’ αυτό το θέμα είμαστε αουτσάιντερ», είπε. «Οι μόνοι που μας υποστηρίζουν είναι η Ολλανδία, η Φιλανδία και τελευταία η Γαλλία. Το αν και πότε θα κερδίσουμε τους υπόλοιπους εταίρους μας γι’ αυτό παραμένει ανοικτό θέμα».
Η κυρία Μέρκελ επέκρινε αυστηρά εκείνους που ζητούν μια «σκληρή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Προφανώς δεν ξέρουν τι λένε», είπε. «Αν ρωτούσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μάθαιναν, ότι οι κίνδυνοι που θα προκύψουν από αυτήν είναι ανυπολόγιστοι. Και αυτό επειδή, πρώτον, κανείς δεν ξέρει εκείνους που κατέχουν ελληνικά ομόλογα σε παγκόσμια κλίμακα, δεύτερον ποιοι έχουν αναλάβει τα ασφάλιστρα κινδύνου και τρίτον, ακριβώς λόγω αυτής της άγνοιας τι συνέπειες θα προκαλούσε τέτοιο κούρεμα σε χώρες που δεν έχουν, όπως η Γερμανία, τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν τις εθνικές τους τράπεζες».
Πηγή: vima.gr