Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα μπαίνει η κυβέρνηση αλλά και όλη η χώρα. ‘Εχοντας απέναντι την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και τους Αγανακτισμένους, που αναμένεται να συρρεύσουν κατά δεκάδες χιλιάδες, η Βουλή καλείται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και στη συνέχεια τον εφαρμοστικό νόμο, όρος που έχει τεθεί απο τους δανειστές μας ωστε να μας δώσουν την πέμπτη δόση.
Τη Δευτέρα ξεκινάει η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο που τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη. Επίσης τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και ο εφαρμοστικός νόμος που θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τελικά τι θα κάνουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντιτίθενται στα μέτρα. Ηδη ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Θωμάς Ρομπόπουλος, ο Παναγιώτης Κουρουπλής και η Χρύσα Αράπογλου, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, θεωρούνται “υποπτοι” αφού με δηλώσεις τους επικρίνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ιδίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων…
Ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης ‘Εξαρχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών επιχειρούν να πείσουν τους διαφωνούντες βουλευτές και όχι μόνο, για την αναγκαιότητα να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση,προκειμένου να πάρουμε την 5η δόση.
Διαβάστε την είδηση για τους βουλευτές που “τορπιλίζουν” το Μεσοπρόθεσμο
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η ΝΔ παραμένει στη γραμμή καταψήφισης αν και η ηγεσία της ανησυχεί μήπως δύο – τρεις ‘ύποπτοι” βουλευτές, όπως η Ελσα Παπαδημητρίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το υπερψηφίσουν.
Ο ΛΑΟΣ έχει δηλώσει οτι θα το καταψηφίσει όπως επίσης και τα κόμματα της Αριστερας ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο γιατί, όπως είπε, αποτελεί απαράβατο όρο για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Πάντως πληροφορίες φέρουν την κα Μπακογιάννη και βουλευτές που τη στηρίζουν να δηλώνουν “παρών” στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Την ίδια ώρα κι ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει “βαριά και άδικα” τα μέτρα, ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου περνά στην αντεπίθεση. Με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός περιβάλλοντος αναφέρει οτι “το Μεσοπρόθεσμο που τέθηκε προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε απολύτως συμφωνηθεί με την τρόικα και σας παραπέμπω και σε επίσημες δηλώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ για τη βεβαιότητα εκταμίευσης της πέμπτης δόσης”. Με αυτόν τον τρόπο απαντά εμμέσως στον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ο οποίος ανέφερε ότι αποδέχθηκε να ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τις οποίες ο προκάτοχός του δεν είχε συμφωνήσει με την τρόικα.
“Δεν υπάρχει σημαντικότερος αυτή τη στιγμή στόχος από το να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή, να συνεχίσει να λειτουργεί και να μη χρειαστεί να βιώσει τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. “Όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, το μείγμα και τα μέτρα μπορούν να βελτιώνονται και αυτό συνέβη και στο παρελθόν”.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος του τίθενται προς ψήφιση προβλέπουν μέτρα φωτιά για μισθούς, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, αποδείξεις, ακίνητα και ΙΧ που θα “τσακίσουν” τους ελληνες φορολογούμενους.
Τα πιο βαριά μέτρα θεωρούνται σίγουρα η μείωση του αφορολόγητου καθώς πια φορολογείται μέχρι και η γενιά των 700 ευρώ και η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στα εισοδήματα.
Με τη μείωση του αφορολόγητου, θεωρείται ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο ως 400 ευρώ περίπου 2.500.000 φορολογούμενοι. Το νέο χαράτσι πάει ως εξής:
Το τμήμα από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 10%.
Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσουν 400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 16.000 ευρώ θα πληρώσουν 1.120 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 22.000 ευρώ θα πληρώσουν 2.560 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 26.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 3.600 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα 32.000 ευρώ θα πληρώσουν 5.520 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 40.000 ευρώ θα πληρώσουν 8.400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 60.000 ευρώ θα πληρώσουν 16.000 ευρώ και όσοι έχουν εισόδημα ως 100.000 ευρω θα πληρώσουν ως 32.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα η κυβέρνηση στην ουσία κατήργησε το ΕΤΑΚ που ήταν 1 τοις χιλίοις και στην ουσία επιβάλει νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία διπλάσιο, δηλαδή 2 τοις χιλίοις και φτάνει και το 1% για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ
Πηγή:Newsit