ΜΕ 155 “ΝΑΙ”, 138 “ΟΧΙ” ΚΑΙ 5 “ΠΑΡΩΝ’ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ- ΚΥΜΑΤΑ ΟΡΓΗΣ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΒΟΥΛΗ …ΨΗΦΙΖΕ
H κυβερνητική πλειοψηφία αποδείχθηκε μεν συμπαγής (με την εξαίρεση του Π. Κουρουπλή) και κατόρθωσε να καταστήσει νόμο του Κράτους το πιο σκληρό και κοινωνικά άδικο σχέδιο λιτότητας που υπήρξε ποτέ, επιβεβαίωσε, από την άλλη, όμως, την απόστασή της από την κοινωνία.
Την ώρα που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέκυπταν στην τρομοκρατία της χρεοκοπίας και στις εσωκομματικές ισορροπίες, στην πλατεία Συντάγματος και σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας εξελισσόταν μια ογκώδης διαμαρτυρία πολιτών που στιγματίσθηκε από την αστυνομική βία.
«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε νωρίτερα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και, μετά, εμφανώς ανακουφισμένος για την επιβίωση της κυβέρνησής του κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα για να ευχαριστήσει την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικό του πόσο είχε τρομοκρατηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν το έντονο χειροκρότητα μόλις ο βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης ψήφισε “ναι”, μετά από μία ομιλία- ερμηνεία της στάσης του, λίγων δευτερολέπτων, χάνοντας κάθε ίχνος πολιτικής και προσωπικής αξιοπιστίας, καθώς επί ημέρες περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι επιμένοντας πως θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
Ο κ. Αθανασιάδης κέρδισε κι αυτός μερικά λεπτά γουορχολικής δημοσιότητας, υπονόμευσε, όμως, ολόκληρο το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας και απέδειξε πόσο ανελεύθερα στοχάζονται και πράττουν οι βουλευτές, στο πλαίσιο ενός σφιχτού και σκληρού κομματικού συστήματος.
Ακολουθεί σε αναξιοπιστία ο βουλευτής Θ. Ρομπόπουλος που αφού επί ημέρες έλεγε -με ύφος ανθρώπου της…πιάτσας- ότι “δεν μασάει” και ότι “δεν πιστεύει πως θα χρεοκοπήσει η χώρα”, τελικώς …”μάσησε” και ψήφισε κι αυτός το Μεσοπρόθεσμο.
Ο μόνος, ως εκ τούτου, που αποδείχθηκε να διαθέτει πολιτικό θάρρος ήταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Π. Κουρουπλής, ο οποίος αποπέμφθηκε από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
Το Μεσοπρόθεσμο είναι νόμος του Κράτους με 155 ψήφους (το ψήφισε και η βουλευτής της Νδ Ελσα Παπαδημητρίου), 138 “όχι” και πέντε “παρών” (της Δημοκρατικής Συμμαχίας).
Εκείνο που ανοίγει τώρα μπροστά μας είναι, πρώτον, η εφαρμογή του, καθώς στην πράξη η κοινωνία θα αντισταθεί καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τους δρακόντειους φόρους και, δεύτερον, η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά -αν και εκ των υστέρων- τους όρους, αφού έχει εξασφαλίσει την 5η δόση…
.
Όπως μεταδίδει σε ρεπορτάζ του, για την ψηφοφορία, το vima.gr, από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο ο Π. Κουρουμπλής ο οποίος με δήλωση του προέδρου του κόμματος διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εγγυάται τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είπε ο Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μία σκληρή διαπραγμάτευση σχετικά με το πλαίσιο διευθέτησης του χρέους και άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας ότι «πρώτος εγώ κατέκρινα την ΕΕ γιατί δεν βλέπει τα πλεονεκτήματα ενός ευρωομολόγου».
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Βουλή «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να ανάψει το πράσινο φως για το Μεσοπρόθεσμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την κατάρρευση της χώρας».
Με τη φράση «άνω σχώμεν τας καρδίας» άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή, προ της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Ζούμε βαριές και δύσκολες στιγμές», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ συμπλήρωσε πως «ενώπιον των οριακών διλημμάτων, οφείλουμε να σηκώσουμε το βάρος, αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με οριακές επιπτώσεις, και τότε θα είναι αργά».
Έπειτα από σχετική πρόταση του κ. Καρατζαφέρη, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι αν ασκηθεί διακομματική πίεση στον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο, θα δεχθεί να τεθεί επικεφαλής του Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε η βουλευτής της ΝΔ κυρία Έλσα Παπαδημητρίου δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Κατά την τοποθέτησή της στην Βουλή τόνισε ότι «το ΄΄όχι΄΄ δεν μπορεί να συνοδεύεται από το ναι μεν αλλά, το ΄΄παρόν΄΄ είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου και το όχι υπό όρους δεν αφορά την δική μου λογική». «΄΄Ναι΄΄ λοιπόν και εύχομαι να μην με απογοητεύσετε κύριοι της κυβέρνησης», πρόσθεσε η κυρία Παπαδημητρίου, εκφράζοντας την ελπίδα «έστω και με μια ψήφο, να είναι η σπορά της ελπίδας για μια συναινετική πορεία και για την ανάκτηση του κύρους της Ελλάδας απέναντι στους αλληλέγγυους εταίρους μας, όπως τους βλέπω εγώ».
Όπως ανέφερε «θα ξεπεράσω τις μικρές μου δυνατότητες ως ανεξάρτητη και μόνη βουλευτής για να βοηθήσω σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ αναφερθείσα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είπε ότι «είναι μια λύση -καλή, κακή, κακίστη θα δείξει, απαραίτητη όμως», ενώ σημείωσε: «Μακάρι να είχε την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων»
Υπέρ του Μεσοπρόθεσμου ψήφισε τελικώς ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠαΣοΚ κ. Θ. Ρομπόπουλος. Όπως δήλωσε με σύντομη παρέμβασή του από του βήματος της Βουλής, «δεν μπορώ να πτωχεύσω εγώ τη χώρα μου ούτε να διαλύσω την Ε.Ε.». Όπως είπε «η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου όπως έχει τεθεί εκβιαστικά από την Ευρώπη και την τρόϊκα, θα οδηγήσει την χώρα σε χρεοκοπία».
Υπέρ του Μεσοπρόθεσμου ψήφισε μετά από σειρά πιέσεων και ο βουλευτής Κοζάνης του ΠαΣοΚ κ. Αλ. Αθανασιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλ. Μόσιαλου, όπου ετέθη το θέμα της στάσης του κατά την κρίσιμη ψηφοφορία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πριν την ψηφοφορία ο κ. Αθανασιάδης δεν ξεκαθάρισε πλήρως την θέση του.
Νωρίτερα και ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Σαλαγιάννης είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναλάβει το ρίσκο της πτώχευσης της χώρας, αφού όπως ανέφερε «ή ψηφίζουμε το άνισο και άδικο Μεσοπρόθεσμο ή καταψηφίζουμε και βάζουμε την κοινωνία σε μια άγνωστη περιπέτεια με στάση πληρωμών και πτώχευση». «Και με το ΄΄ναι΄΄ δεν διασφαλίζουμε την επόμενη μέρα ντε και καλά και με το ΄΄όχι΄΄ δεν διασφαλίζουμε ότι οι χειρότερες μέρες δεν θα έρθουν. Το ρίσκο να παίξω με το τι θα έρθει αύριο με μια πτώχευση δεν μπορώ να το πάρω. Δεν σηκώνει η πλάτη μου τέτοια ευθύνη. Δεν επιλέγω ούτε τον αιφνίδιο θάνατο ούτε την αυτοκτονία. Θέλω να δώσω χρόνο», πρόσθεσε ο κ. Σαλαγιάννης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το δικό μου ΄΄ναι΄΄ δεν σημαίνει καθόλου ΄΄ναι΄΄ στα πεπραγμένα του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος».