Άρχισαν, πάλι, τα παιχνίδια οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, δυσαρεστημένοι, προφανώς, από την προσπάθεια που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για σταδιακή διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Η πρόταση για χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, θα ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.
Στην ανακοίνωση της Standard & Poor’s αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι δύο προτάσεις για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα θεωρηθούν ισοδύναμες με επιλεκτική χρεοκοπία.
Στην ασιαστική αγορά η είδηση άσκησε πιέσεις επί της ισοτιμίας του ευρώ, οδηγώντας το έως στο επίπεδο του 1,4550 δολ. ΗΠΑ, αν και στη συνέχεια ανέκαμψε στα 1,4529 δολ.
Η πρόσφατη μείωση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του ελληνικού χρέους στο επίπεδο “CCC” από “Β”, όπως σημειώνεται, αντικατοπτρίζει εν μέρει και την εκτίμηση της ότι η τυχόν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, όπως αυτή που προωθείται στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστική χρεοκοπία, βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζει στις αξιολογήσεις της…
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ένας αριθμός προτάσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα έχει έρθει στην επιφάνεια, αν και οι λεπτομέρειες τους δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζουμε, όπως επισημαίνει η S&P, για την αξιολόγηση ανταλλαγών χρέους υπό καθεστώς πίεσης, αμφότερες οι προτάσεις που υπέβαλε η Ένωση Γαλλικών Τραπεζών σχετικά με το ελληνικό χρέος θα συνιστούσαν χρεοκοπία.
Η Standard & Poor’s παραπέμπει μάλιστα σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει στις 12 Μαΐου 2009, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι τύποι ανταλλαγής χρέους εξομοιώνονται με αθέτηση πληρωμών, αφενός διότι η συναλλαγή θεωρείται “προβληματική”, αφετέρου διότι η ανταλλαγή χρέους έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να λαμβάνουν μικρότερη αξία από την αρχικά υποσχόμενη απόδοση.