Με παράνομο τρόπο ομάδες εφημεριδοπωλών παρεμπόδισαν χθες τη διακίνηση των εφημερίδων. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν ευθέως το άρθρο 14 του Συντάγματος. Εντονες αντιδράσεις και από τον πολιτικό κόσμο. Ευθεία προσβολή θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος αποτελούν οι προκλητικές ενέργειες ομάδων εφημεριδοπωλών, που με τρόπο παράνομο παρεμπόδισαν χτες τη διακίνηση των έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Νομικοί κύκλοι τονίζουν με έμφαση ότι παραβιάζεται το συνταγματικό άρθρο 14, που θωρακίζει την ελευθερία του Τύπου. Επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα στις κινήσεις τους και ότι οι ποινικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.
Ο Νόμος 3959/2011 για το άνοιγμα του επαγγέλματος των διανομέων Τύπου έρχεται να καταργήσει περιορισμούς που, ως επί το πλείστον, θεσπίστηκαν σε περιόδους δύσκολες έως και απαγορευτικές για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αφετηρία για τη διαμόρφωση αυτού του κατ΄ εξοχήν κλειστού επαγγέλματος αποτέλεσε Αναγκαστικός Νόμος του 1938, επί καθεστώτος 4ης Αυγούστου. Τα προνόμιά του καθιερώθηκαν βαθμιαία με Νομοθετικά Διατάγματα της εμφυλιοπολεμικής και μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου, του 1947, 1949 και 1954. Είναι προφανείς οι λόγοι, καθώς οι τότε κυβερνήσεις ήθελαν να ελέγξουν τον Τύπο, ακόμα και στο σκέλος της διακίνησης…
Τα ισχύοντα στον κλάδο των διανομέων Τύπου Αθηνών-Πειραιώς αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Πρόκειται για απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, για τους οποίους:
- Η επιλογή δεν γίνεται από τον εργοδότη.
- Η αμοιβή δεν προσδιορίζεται από συλλογικές ή ατομικές συμφωνίες.
Εχουν το προνόμιο να μην επιλέγονται με κανόνες αγοράς, όπως κάθε άλλος στο εκδοτικό κύκλωμα, αλλά με βάση μια αναχρονιστική νομική θωράκιση. Προαπαιτούμενο εξακολουθεί να θεωρείται η εγγραφή τους στο επαγγελματικό σωματείο, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών οι διανομείς έχουν απαλλαγεί από μια σειρά φορολογικές υποχρεώσεις. Τέτοιες είναι:
- Η τήρηση φορολογικών βιβλίων.
- Η έκδοση στοιχείων διακίνησης.
- Η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ.
Η φορολογική υποχρέωση φτάνει να μειώνεται στο ελάχιστο για πολλούς. Το υπουργείο Οικονομικών τούς έχει παραχωρήσει τη δυνατότητα κατάτμησης του ετήσιου εισοδήματός τους από προμήθειες σε “συνεργαζόμενους εφημεριδοπώλες”.
Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να λάβει υπόψη της το προφανές: οι περίπου 450 διανομείς Τύπου είναι σε πολλές περιπτώσεις επιχειρηματίες, με συνολικές αμοιβές που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το νέο νομικό πλαίσιο ήρθε να καταργήσει τους ξεπερασμένους περιορισμούς στην πρόσβαση και στην άσκηση του επαγγέλματος. Τώρα το επάγγελμα μπορεί να ασκήσει απρόσκοπτα φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς την αναγκαστική εγγραφή του στο Σωματείο. Τα Πρακτορεία έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τα ίδια ή να αναθέσουν σε τρίτους συμβεβλημένους τη διανομή.
Πρακτορεία και εκδότες δημοσίευσαν στον Τύπο “Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος”. Κατέστησαν σαφή την προτίμησή τους στους έμπειρους συνεργάτες.
Μπροστά στην απειλή της διαγραφής, που επισείει η επαγγελματική τους ένωση, ελάχιστοι εφημεριδοπώλες προσέτρεξαν για την υπογραφή σύμβασης. Ομως μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος είναι αδιανόητο οι σχέσεις με τους εφημεριδοπώλες (στον βαθμό που αυτοί θα συνεχίσουν τη διανομή) να μην κωδικοποιηθούν με την κατάρτιση συμβάσεων.
Τα χτεσινά γεγονότα επιβεβαίωσαν ότι ένας σκληρός πυρήνας επιμένει να διατηρηθεί αυτό το απαρχαιωμένο, ασυμβίβαστο με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, καθεστώς.
ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΕΑΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣΑυστηρό μήνυμα από τους εισαγγελείς
Με τη διαδικασία του Αυτόφωρου και τις βαριές ποινές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για όσους παρεμποδίζουν τη διακίνηση εφημερίδων, βρίσκεται αντιμέτωπος ο σκληρός πυρήνας των εφημεριδοπωλών.
Αυτό έγινε σαφές από τους εντεταλμένους δικαστικούς με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια έξω από τα Πρακτορεία “Αργος” και “Ευρώπη” στο Κορωπί.
Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας. Την προειδοποίηση έκανε ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Γιώργος Ιωαννίδης.
Ο κλοιός στα πρακτορεία διανομής Τύπου σχηματίστηκε από τα ξημερώματα, όταν τα δέματα με τις εφημερίδες είχαν ήδη συγκεντρωθεί στα σημεία απ’ όπου καθημερινά ξεκινά η συνήθης διαδικασία για τη μεταφορά τους στα σημεία πώλησης.
Οι πρωταγωνιστές της τυποκτόνου επιχείρησης παρέταξαν οχήματα και προσπάθησαν με πείσμα να εμποδίσουν τα φορτηγά στη μεταφορά του έντυπου υλικού. Ο αποκλεισμός έληξε στις 7.30 το πρωί. Οι αντιδράσεις τους συνεχίστηκαν, παρά τις συστάσεις από την Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε δύο συλλήψεις για παρακώλυση συγκοινωνιών.
Με μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από επίμονες παρεμβάσεις των οργάνων της τάξης, έγινε κατορθωτό να αναχωρήσει ένας αριθμός φορτηγών για τον προορισμό του.
Ομως το προσωπικό των οχημάτων βρέθηκε σε πολλές περιπτώσεις αντιμέτωπο με νέα οργανωμένα μπλόκα. Αυτή τη φορά στόχο είχαν να ματαιώσουν την παραλαβή των εφημερίδων από τα περίπτερα, τα καταστήματα ψιλικών ειδών και τα άλλα σημεία διακίνησης Τύπου. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις απειλών και εναντίον περιπτερούχων.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥΚαταγγέλλουν την παρεμπόδιση κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τις ενέργειες που στρέφονται εναντίον της ελεύθερης διακίνησης του Τύπου. Με αφορμή τα χτεσινά έκτροπα, σε δηλώσεις προέβησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τόνισε:
“Με τη θέση σε ισχύ του νόμου 3919/2011 περί ”αρχής επαγγελματικής ελευθερίας και κατάργησης αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων” απελευθερώθηκαν δεκάδες επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων και το επάγγελμα του εφημεριδοπώλη.
Η κυβέρνηση είναι ενάντια σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης διακίνησης του Τύπου και παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διανομή των εφημερίδων”.
Η Νέα Δημοκρατία μέσω του αρμόδιου τομεάρχη της Σίμου Κεδίκογλου επισήμανε την αναγκαιότητα να κυκλοφορεί ο Τύπος απρόσκοπτα. Προσέθεσε:
“Είναι ζήτημα που αφορά την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών, απόψεων και ιδεών. Ζήτημα που άπτεται της ίδιας της Δημοκρατίας.
Κανένας δεν μπορεί να παρεμποδίζει αυθαίρετα και παράνομα τη διανομή των εφημερίδων”.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υπογράμμισε:
“Ας καταλάβουν όλοι ότι τα όποια αποκτηθέντα προνόμια του παρελθόντος δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα. Πρέπει να έχουμε εντατικότερη και σοβαρότερη δουλειά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σήμερα. Οσοι δεν το καταλαβαίνουν, πολύ φοβούμαι πως θα λειτουργήσουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, κοιτώντας με στενά περιθώρια την ιδιοτέλειά τους και το πώς θα μείνουν αυτοί αλώβητοι. Ολοι μαζί πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την έκτακτη κατάσταση ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε. Οι φίλοι εφημεριδοπώλες πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους, όπως έπρεπε να την αναθεωρήσουν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Ολοι είδαμε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα μας.
Ας καταλάβουν, λοιπόν, ότι η ασυδοσία, το άσυλο που τους δινόταν εδώ και καιρό, υπήρχε γιατί ζυγίζοντας τα ”υπέρ” και τα ”κατά” είχαμε καταλήξει σε έναν τρόπο συνεννόησης. Τώρα, όμως, που όλα είναι ”κατά”, δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν τη βολεψιά τους”.
Η Δημοκρατική Αριστερά, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλου, εξέφρασε την αντίθεσή της “σε κάθε ενέργεια που εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των εφημερίδων, με αποτέλεσμα να πλήττεται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Πρέπει να διασφαλιστεί η διανομή του Τύπου”. Μίλησε για την ανάγκη διαλόγου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, ανέφερε:
“Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι η απάντηση σε παρωχημένα συντεχνιακά προνόμια του παρελθόντος και χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Ηταν το ζητούμενο για πάρα πολλά χρόνια και οφείλει να γίνει πλήρως σε όλους τους τομείς, αν θέλουμε να υπάρξουν πραγματικά οφέλη για τους καταναλωτές και την ανάπτυξη της οικονομίας”.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ (του Θ. Ρουμπάνη)