ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο καταλήγει ο πρωθυπουργός για την ανάθεση των αρμοδιοτήτων σχετικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, μετά από αρκετές διαβουλεύσεις και αφού, προηγουμένως, τόσο ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης αρνήθηκαν (ευγενικά) να εμπλακούν στον κυκεώνα του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.
Ως ικανός τεχνοκράτης (και μάλιστα της Υγείας (άρα με επαρκείς γνώσεις …χειρουργικής που θα του χρειαστούν) ο κ. Μόσιαλος έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο για την ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ Α.Ε και την εξοικονόμηση πόρων, όπως, άλλωστε, επιβάλλει συγκεκριμένος όρος του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, αλλά και μια σειρά από εκκρεμότητες –άλλες ουσιαστικές και άλλες τυπικές– θα δρομολογηθούν άμεσα και πάντως πριν από τέλος του καλοκαιριού, ώστε από τον Σεπτέμβριο να προωθηθούν οι αλλαγές, με ορίζοντα το τέλος του χρόνου, οπότε καθίσταται αναγκαίο να αντιμετωπισθεί και το θέμα της ανανέωσης ή μη εκατοντάδων συμβάσεων εργαζομένων, αρκετοί εκ των οποίων προσλήφθηκαν στις αρχές του 2011.
Όπως έχει αποκαλύψει και παλαιότερα η anatropi2020, η τρόϊκα έχει πραγματοποιήσει ειδική έρευνα για την ΕΡΤ Α.Ε και έχει συζητήσει σχετικά με τον κ. Γερουλάνο. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει δύο στάδια, το ήπιο και το τελικό.
** Στο ήπιο στάδιο –που θα κληθεί, τώρα, να εφαρμόσει ο κ. Μόσιαλος– περιλαμβάνεται η κατάργηση θυγατρικών και υπηρεσιών της ΕΡΤ, ή συγχώνευσή τους με άλλους φορείς του Δημοσίου, αφού θεωρείται ότι δεν προσφέρουν κάτι στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Για παράδειγμα, καταργείται η Ραδιοτηλεόραση που λειτουργεί ως αυτόνομη διεύθυνση με μερικές δεκάδες υπαλλήλους και κοστίζει μερικά εκατομμύρια κάθε χρόνο…
Με τόσα τηλεοπτικά περιοδικά που κυκλοφορούν και χωρίς να υπάρχει η ανάγκη προβολής του -ουσιαστικά ανύπαρκτου- προγράμματος της ΕΡΤ, ο κ. Μόσιαλος θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να συντηρείται μία τόσο ακριβή υπηρεσία.
Το ίδιο θα συμβεί και με την Ορχήστρα της ΕΡΤ, η οποία, παρότι θεωρείται ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο με έμπειρους μουσικούς, θεωρείται ότι είναι καλύτερο να ενσωματωθεί σε κάποιο άλλο φορέα, όπως π.χ η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
** Εκεί που θα γίνει η μεγάλη “σφαγή” είναι στη γενική διεύθυνση ψηφιακής τηλεόρασης.
Όλα τα ψηφιακά κανάλια ( ERT Plus, Πρίσμα κ.ά) θα καταργηθούν, δεδομένου ότι θεωρείται αποτυχημένη η μέχρι σήμερα λειτουργία τους, η οποία, μάλιστα, κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. Στην ψηφιακή “σιτίζονται” δεκάδες “ημέτεροι” που βολεύτηκαν εκεί, κυρίως κατά την περίοδο της Ν.Δ., όταν υπήρχαν φιλόδοξα σχέδια για την ψηφιοποίηση της ΕΡΤ.
Η δορυφορική είναι μία από τις υπηρεσίες που θα διατηρηθούν και, ίσως ενισχυθούν, καθώς εκτιμάται πως δι αυτής μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στον απόδημο ελληνισμό (ιδιαίτερα εφόσον προωθηθούν τα σχέδια για ένταξη των ομογενών στο εκλογικό σώμα) και βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Από τα τρία υφιστάμενα κανάλια της ΕΡΤ -ΝΕΤ, ΕΤ3 και Ετ1- θα “επιβιώσει” μόνο η ΝΕΤ ως ένα ενημερωτικό και πολιτιστικό κανάλι (στο Μαξίμου συζητούν για το μοντέλο της δημόσιας Γαλλικής τηλεόρασης). ΕΤ1 και ΕΤ3 θα κλείσουν σταδιακά και ένας μικρός μόνο αριθμός δημοσιογράφων και τεχνικών θα ενταχθούν στο κεντρικό πρόγραμμα.
Στην ίδια κατεύθυνση έχει ληφθεί απόφαση να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, όπως το κτίριο της ΕΤ3, δίπλα στο Γ’ Σώμα στρατού στη Θεσσαλονίκη, ή το΄σύμπλεγμα κτιριακών εγκαταστάσεων στη συμβολή Κατεχάκη και Μεσογείων, μεταξύ των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.
Κλείνουν, ακόμα, αρκετά από τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, όπως το Kosmos, δεδομένου ότι το διαφημιστικό έσοδό τους είναι σχεδόν μηδενικό.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η τρόϊκα επιμένει να μεταταγούν ή να απολυθούν περίπου 3 στους 10 εργαζόμενους μέσα σε ένα χρόνο και μέχρι το 2015 να μπορεί να λειτουργεί με 700-1000 εργαζόμενους.
Μία ακόμα σκέψη που αναπτύσσεται στο περιβάλλον του κ. Μόσιαλου είναι η πιθανότητα να πωληθεί μία συχνότητα (αυτή της ΕΤ1), αν και θεωρείται πως δεν θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον ιδιωτών.
Ο κ. Μόσιαλος, πάντως, δεν φαίνεται ικανοποιημένος από τη σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ και το μοντέλο του μη εκτελεστικού προέδρου και ενός άτολμου διευθύνοντος συμβούλου και εκτιμά πως πρέπει να τοποθετηθεί μάνατζερ που να μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο της αναδιάρθρωσης, χωρίς να υποκύπτει σε συντεχνιακές και άλλες σφαίρες επιρροής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα επισκεφθεί το ραδιομέγαρο μόλις αναλάβει και τυπικά τις αρμοδιότητες και, ίσως, εμφανιστεί και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, αν και συνομιλητές του λένε πως “θεωρεί υπερβολικό να έχει η ΕΡΤ ένα δελτίο ειδήσεων υπερπαραγωγή με μία λαμπερη παρουσιάστρια σαν την Έλλη Στάη, όταν, μάλιστα, δεν επιτυγχάνει και υψηλές τηλεθεάσεις, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ριζικών περικοπών και επιχειρεί να μετατρέψει την ΕΡΤ σε μία χαμηλών τόνων και χαμηλού κόστους τηλεόραση”.