Το παρακάτω άρθρο είχε γραφτεί από οικονομολόγους προ μερικών ημερών και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Σήμερα μοιάζει ιδιαιτέρως επίκαιρο:
Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default περιορισμένη χρεοκοπία χρονικά υπολογίζεται μεταξύ 11 Ιουλίου και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου λόγω του rollover στο ελληνικό χρέος.
Από την στιγμή της επισημοποίησης την ίδια ή την επόμενη μέρα θα υπάρξει υποβάθμιση. (σ.σ. Χειρότερο από το junk είναι το selective default)
Αν στο Eurogroup στις 11 Ιουλίου επικυρωθεί τότε η υποβάθμιση θα έρθει άμεσα ίσως και στις 11 Ιουλίου.
Όμως το δομικό ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα παραμείνει σε καθεστώς βαθμολογικής χρεοκοπίας η Ελλάδα;
Εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσει μεταξύ 2-3 μηνών, πιθανότατα.
Τι θα σημάνει για τις τράπεζες…
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποφασίσει να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς selective default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία αν προχωρήσει το rollover.
Όταν μια χώρα βαθμολογείται με selective default αυτομάτως συμβαίνει το εξής οι εγγυήσεις των τραπεζών παύουν να ισχύουν, καταπίπτουν δηλαδή 141 δις ευρώ.
Κατ΄ ουσία θα καταρρεύσει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ εκπονούν σχέδια σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο ακραίο και συνάμα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
Τα πιθανά σενάρια είναι
- η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει
- να δημιουργηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός με την στήριξη του EFSF που θα στηρίξει την ρευστότητα των τραπεζών
- οι τράπεζες με την ΤτΕ να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA το Emergency Liquidity Assistance δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής βοήθειας από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τράπεζες έχουν ζητήσει από την ΤτΕ πληροφορίες για την λειτουργία του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας από το ELA.
To ΕLA ενεργοποιείται όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες ρευστότητας.
Τι θα σημάνει για το ΧΑ και τις τραπεζικές μετοχές
Θα είναι μια ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη. Μια πτώση 10% -15% θα μπορούσε να προκαλέσει. Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία τι μηχανισμοί θα ενεργοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς default μια ώρα νωρίτερα.
Τι θα σημάνει για τις καταθέσεις
Δεν θα χαθούν καταθέσεις. Το selective default είναι μια βαθμολογική υποβάθμιση και όχι στάση πληρωμών. Οι κραδασμοί είναι αναπόφευκτοι αλλά οι καταθέσεις ΔΕΝ κινδυνεύουν.
Τι θα σημάνει για την πραγματική οικονομία
Για όσους μήνες κρατήσει το selective default θα παγώσει πλήρως η αγορά. Κανένα δάνειο δεν θα χορηγείται οι τράπεζες θα βρεθούν σε κατάσταση αναβρασμού.