Κι όχι μόνο αυτό. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο και για “στάση πληρωμών μικρής διάρκειας”!
Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland (θέλοντας, προφανώς, να απευθυνθεί στο γερμανικό πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη που αντιδρά σε συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα), ο κ.Παπανδρέου σημειώνει ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών.
«Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά», λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για την χώρα μας.
Αναφερόμενος στα σενάρια επαναγοράς από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του χρέους της στο 50% της ονομαστικής αξίας τους, με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ίδιος αντιδρά θετικά. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του”, λέει, δηλώνοντας πως “είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες».
Στο ρεπορτάζ, με τίτλο «Ο Παπανδρέου πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να βιαστούν» και υπότιτλο “η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας”, φιλοξενούνται δηλώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αφού η επικρατούσα ατμόσφαιρα στις αγορές δεν βοηθούν την χώρα μας να βγει από την κρίση. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές…
Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπομονευτεί», συνεχίζει. Αντίθετα, αν και αποφεύγει να προσδιορίσει χρονικά την έξοδο στις αγορές, υποστηρίζει πως «όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ περιμένει χειρότερη ύφεση από την αναμενόμενη στην Ελλάδα, καθώς και ακόμα μεγαλύτερο χρέος παρά το πρόγραμμα λιτότητας, προτρέποντας την Ευρωζώνη να βοηθήσει την χώρα μας μέσα από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Δήλωση Μόσιαλου: «Κάποιοι παίζουν με τις λέξεις»
Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που μιλούν για αποδοχή της επιλεκτικής χρεωκοπίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default, εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”.
“Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Eurogroup”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.