Το έγκυρο οικονομικό διεθνές πρακτορείο Bloomberg αναφέρει, επικαλούμενο πηγές της Κομισιόν και επιτελείς ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, πως η υπό συζήτηση συμφωνία οδηγεί στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20%, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το 30% (το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ υπερβαίνει τα 350 δις).
Με τα δεδομένα του περασμένου Μαρτίου η εφαρμογή της σχετικής πρότασης μειώνει το ύψος του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ένα κρίσιμο ζήτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι εαν η συμμετοχή ιδιωτών θα οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεωκοπία, κάτι το οποίο ουδείς γνωρίζει τι “παράπλευρες απώλειες” θα προκαλέσει και πως θα επηρεάζει τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Πάντως σύμφωνα πάντα με πηγές των Βρυξελλών, ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ φέρεται σήμερα πιο διαλλακτικός και δήλωσε ότι θα δεχτεί τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ακόμα και αν υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης, διασφαλίζοντας έτσι τη ρευστότητα τους. Η δήλωση αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερης αξίας και δημιουργεί μία “ασπίδα προστασίας” για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, ωστόσο, πρέπει να αναζητήσουν το συντομότερο δυνατό πηγές ρευστότητας, κάτι που θα γίνει ευκολότερα εφόσον υπάρξουν συνενώσεις κατά το άμεσο χρονικό διάστημα.
Ήδη, όπως είναι γνωστό, Εθνική και Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και εφόσον υπάρξει θετική έκβαση ίσως στο νέο όμιλο προσταθεί και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γεγονός που θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό κολοσσό, ικανό να ελκύσει, σε δεύτερο χρόνο, το ενδιαφέρον και μεγάλων ευρωπαϊκών “παικτών” του τραπεζικού συστήματος…
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, που δεν θα μπορεί να βγει για πολλά χρόνια στις αγορές θα συνοδευτεί με αντίστοιχα χρόνια λιτότητας και δημοσιονομικούς ελέγχους από την Τρόικα.
Στο προσχέδιο συμφωνίας που διέρρευσε στο Reuters, η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά επτάμιση ως δεκαπέντε χρόνια “το ελάχιστο” τη διάρκεια των δανείων της σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και να μειώσει το επιτόκιο που τους ζητεί από 4,5% σε 3,5%.
Η προβλεπόμενη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων αυτών είναι “από 15 χρόνια το ελάχιστο και μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια”, δήλωσε άλλος διπλωμάτης.
“Δεν πρόκειται για έκπληξη”, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποφασιστεί κατ’ αρχήν στις 11 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά απέμενε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες.
Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, εκτός από την ελάφρυνση αυτών των όρων, νέα δάνεια από την πλευρά της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά και μια συμβολή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ περάτωσαν το γεύμα εργασίας που είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλες και συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τόσο σε σχέση με το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.