“Απαλλάχθηκε ο ελληνικός λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας” και “τώρα μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που ξεκίνησε στη 1.30 το μεσημέρι.
Μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως ακούστηκαν εύκολα λόγια και εύκολη κριτική κατεξοχήν για αυτούς που ευθύνονται για αυτή τη κατάσταση.
“Πολλοί διέπρεψαν στην προσπάθεια να πεισθούν οι πολίτες ότι ο αγώνας είναι μάταιος, όμως η ιστορία δεν τους δικαίωσε”, τόνισε.
“Η ΝΔ διάλεξε να είναι στην εξέδρα και όχι στο στίβο της μάχης, ποντάροντας στην αποτυχία προκειμένου να καρπωθεί κομματικά οφέλη”, κατέληξε.
Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτης θα διεξαχθεί στη Βουλή η “μίνι” προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η Εθνική Αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της συνόδου κουφής των χωρών της ευρωζώνης.
“Σήμερα, μαθαίνουμε ότι θα χρειαστεί ένα επί πλέον δάνειο ίδιου ύψους, 109 δισεκατομμυρίων, και είναι άγνωστο πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Πάντως όχι πριν το 2015, ίσως και μέχρι το 2019.
Είναι αλήθεια ακόμα, ότι πριν από 14 μήνες μας έλεγαν πως δεν θα έπαιρναν άλλα μέτρα εκτός Μνημονίου. Στο μεταξύ, όχι μόνο πήραν κι άλλα σκληρά μέτρα, αλλά ψήφισαν και το Μεσοπρόθεσμο που επιτείνει την ασφυξία της Οικονομίας”.
Τόνισε δε ότι η Ευρώπη διαπίστωσε ένα μέρος του προβλήματος και έκανε κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, αλλά η λύση αυτή είναι ακόμα ασαφής, έχει ελλείψεις και δημιουργεί νέα προβλήματα.
Μεταξύ άλλων συμπέρανε πως η βελτίωση των όρων δανεισμού που επιτεύχθηκε χθες είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση.
“Βεβαίως, οδηγηθήκαμε εκεί ακριβώς επειδή το αρχικό Μνημόνιο απέτυχε. Και σήμερα η απόφαση αυτή δεν επαρκεί’, είπε, τονίζοντας πως “και τώρα πλέον είναι, δυστυχώς, πολύ πιθανό να προκύψει, τις επόμενες μέρες, προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία, που αποτελεί αναμφίβολα «ρετσινιά» για την Ελλάδα και την Οικονομία της, μια που θα είμαστε η πρώτη και η μόνη, ως τώρα, χώρα της ευρωζώνης που υπαγόμαστε σε τέτοιο καθεστώς”.
“Η επιλεκτική χρεοκοπία, βάζει ζήτημα στήριξης της ρευστότητας. Κι αυτό φαίνεται να καλύπτεται από τη συμφωνία. Αλλά, δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο θα κρατήσει, ούτε πως θα αντιδράσει η Ελληνική οικονομία, ούτε πως θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας”.
Σαν τρίτο συμπέρασμα ο Α. Σαμαράς τόνισε πως η απόφαση έχει πολύ μεγάλες ασάφειες. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τη συνολική σταθεροποιητική λειτουργία στην ευρωζώνη.