“Το άνοιγμα που θα γνωρίσει η Ελλάδα θα οδηγήσει στη γέννηση ευκαιριών”, συνέχισε. “Το μέλλον θα αποδείξει ότι αυτά είναι τα αντικείμενα που θα επιτρέψουν (στην Ελλάδα) να αποκτήσει ξανά ανάπτυξη”.
Η Μέρκελ προσέθεσε ότι ζήτησε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ “να επικοινωνήσει με τη βιομηχανία για να δει τι μπορούν να κάνουν”.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε ότι η Γερμανία και η Ελλάδα είχαν συμφωνήσει πέρυσι να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις και ότι είχε δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για αυτόν το σκοπό στους κόλπους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι εργασίες της οποίας θα εξυπηρετήσουν ως “εφαλτήριο” για τις σημερινές σκέψεις όσον αφορά αυτό το “Σχέδιο Μάρσαλ, αν θέλουμε να το ονομάσουμε έτσι”.
Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ απέρριψε επίσης τις επικρίσεις που είχε δεχθεί όσον αφορά τον χειρισμό της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και δήλωσε ότι η ίδια είναι “μια παθιασμένη Ευρωπαία”.
“Αν είχα τόσο πάθος για όλα όσο έχω για την Ευρώπη η ημέρα μου θα διαρκούσε 48 ώρες”, σημείωσε και προσέθεσε: “Αυτό είναι ένα Μερκελικού είδους πάθος και είναι αρκετά έντονο”.
“Η υποστήριξη του ευρώ είναι ιστορικό μας καθήκον. Είναι μέρος της επιτυχίας της Γερμανίας. Μια Ευρώπη χωρίς το ευρώ είναι πλέον κάτι το αδιανόητο”, υπογράμμισε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα μέλη της ευρωζώνης με μεγάλο χρέος θα εφαρμόσουν με επιτυχία τις μεγαλεπήβολες οικονομικές τους μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους.
“Μαζί θα τα καταφέρουμε”, σημείωσε. “Κάθε μέλος της ευρωζώνης γνωρίζει τις ευθύνες του”.