Σε νέα βάση τίθεται πλέον το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη πειθαρχικών μέτρων ή ακόμη και απολύσεις για πειθαρχικά παραπτώματα ή υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος και να τροποποιήσει τους κανονισμούς λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.
Κυβερνητικές πηγές εξηγόύσαν πως σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες γίνεται “λευκή απεργία”, με άτυπη καθοδήγηση από την ΑΔΕΔΥ και επισήμαιναν το παράδειγμα της μεγάλης καθυστέρησης στην είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο από τις ΔΟΥ.
Από την πλευρά τους, όμως, οι εφοριακοί τονίζουν πως οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών είχαν παραλύσει επί υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διοικούσε με “ανίδεους συμβούλους και αγνοούσε τους έμπειρους υπηρεσιακούς παράγοντες”, αναφέροντας ως παράδειγμα το φιάσκο των αποδείξεων που αποδίδεται σε στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού.
Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε, μάλιστα, ότι η υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος θα αντιμετωπιστεί με πειθαρχικά μέσα και τόνισε σχετικά: «Υπάρχουν πειθαρχικά. Τα πειθαρχικά θα πρέπει να λειτουργήσουν, θα πρέπει να αλλάξουν, κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν μπορείς στα πειθαρχικά συμβούλια να έχεις εκπροσώπους των εργαζομένων που κρίνονται εκείνη την ώρα. Άρα, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα τα πειθαρχικά συμβούλια». Με τον τρόπο αυτό και βάσει δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Η. Μόσιαλου, φουντώνει εκ νέου το μέτωπο κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ, καθώς φαίνεται πως το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων δεν τίθεται πλέον μόνο σε οικονομική βάση, αλλά και σε επίπεδο πιέσεων της κυβέρνησης προς μεγάλες ομάδες είτε για λόγους «ενίσχυσης της παραγωγικότητας» είτε στο πλαίσιο της γενικότερης διοικητικής αλλαγής που επιχειρείται (ενιαίο μισθολόγιο, ωράριο, κατάργηση επιδομάτων, κλπ.).
Χαρακτηριστικό δε σε αυτό το πλαίσιο είναι και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Σκάι, έβαλε στην ίδια ζυγαριά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και τους ανέργους, λέγοντας ότι οι μεν είναι όσοι και οι δε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Επικρατείας επανέφερε μία από τις παλαιές και ξεχασμένες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ, με βάση την οποία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια θα πρέπει να αντικατασταθούν από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε, «θα προασπίζουν το συμφέρον το δικό σας, το δικό μου, του κάθε άνεργου, του κάθε εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, του κάθε αξιοπρεπούς δημοσίου υπαλλήλου».