ΑΠΟΨΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
H αναμενόμενη συγχώνευση Alpha, Eurobank και Qatar Investment Authority αποτελεί, δίχως άλλο, το σημαντικότερο deal στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, τα τελευταία χρόνια.
Το γεγονός ότι η νέα τράπεζα θα ενταχθεί στο club των 25 πιο ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζών επιβεβαιώνει τη δυναμική της συμφωνίας που επέτυχαν οι Σπύρος Λάτσης και Γιάννης Κωστόπουλος (και οι “ομάδες” τους Ν. Νανόπουλος, Δ. Μαντζούνης, Ν. Καραμούζης κ.ά) με το κρατικό fund του Qatar.
Η επικείμενη συμφωνία καθίσταται πολλαπλώς σημαντικότερη, καθώς έρχεται σε μία χρονική στιγμή που τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ελληνική οικονομία και τα σενάρια περί χρεοκοπίας επιστρέφουν δριμύτερα, δεδομένης, μάλιστα, της αδυναμίας των ευρωπαίων ηγετών να δρομολογήσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Η κυβέρνηση υποδέχθηκε θετικά τις πρώτες ανακοινώσεις και οφείλει κανείς να πει πως το κλίμα που είχε καλλιεργήσει τις τελευταίες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείου συνέτεινε προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρέπει, ωστόσο, να ομολογηθεί πως το πρώτο “καλό νέο” με πιθανότατη αναπτυξιακη διάσταση στην ελληνική οικονομία προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το κράτος- παρά τις κατά καιρούς βροντώδεις εξαγγελίες για fast track επενδύσεις.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος οφείλει, αμέσως, να αξιοποιήσει και να πολλαπλασιάσει τα οφέλη της συμφωνίας Alpha- Eurobank.
Είναι προφανές πως ένα ισοδύναμο δημοσίου χαρακτήρα είναι απαραίτητο.
Το παλαιότερο σχέδιο για τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού πυλώνα υπό κρατικό έλεγχο πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Και, φυσικά, αφορά την Εθνική τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Post bank) και την ΑΤΕ – η τελευταία είναι γνωστό πως θα δυσκολευτεί πολύ στα επόμενα stress tests της τρόϊκας.
Μία τετοια συμφωνία θα αποκαθιστούσε την ισορροπία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα δημιουργούσε συνθήκες υγιέστερου ανταγωνισμού και θα προκαλούσε αίσθημα ασφάλειας στους καταθέτες- δανειολήπτες…