Στο κυβερνών κόμμα, υπάρχουν και οι δύο τάσεις.
Βασικό επιχείρημα όσων θέλουν εκλογές τώρα είναι απλό:
“Τα πράγματα για μας θα πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο. Ας γλυτώσουμε τη συντριβή, αποφεύγοντας και την στρατηγική ήττα. Τώρα δεν παίρνει κανείς αυτοδυναμία. Αναγκαστικά ο Σαμαράς θα κληθεί να διαχειριστεί μια ισχνή πλειοψηφία, χωρίς αυτοδυναμία, άρα πάλι θα στηριχθεί στην στήριξη από το ΠΑΣΟΚ” λένε.
Όσοι τις απορρίπτουν, θέλουν να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ την αυτονομία του (και οι ίδιοι τις θέσεις τους) μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκτιμούν ότι θα πάει πίσω το μεσοπρόθεσμο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.
Και στις δύο τάσεις πάντως, πολλοί βλέπουν μετά τις εκλογές, τη γέννηση ενός “νέου ΠΑΣΟΚ”… Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης άλλωστε το είπε ανοικτά: “Το ΠΑΣΟΚ ή θα ξαναγεννηθεί ή θα το ξεπεράσει η ιστορία”
Υπάρχει και μια τρίτη άποψη που δειλά-δειλά διαμορφώνεται: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ΠΡΙΝ τις εκλογές. Όσοι την διατυπώνουν εκτιμούν προφανώς ότι τα αδιέξοδα στην οικονομία απαιτούν οικουμενικού τύπου λύσεις.
Επισήμως πάντως, η “γραμμή” είναι αυτή που διατύπωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσφατα: “Οι πολίτες θέλουν αλλαγές και όχι εκλογές”. Ο έχων το συντονισμό της επικοινωνιακής πολιτικής Δημήτρης Ρέππας (ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της συγκεκριμένης φράσης Παπανδρέου) είναι στην ίδια λογική με την απολύτως λογική εξήγηση: Οι εκλογές δεν πρόκειται να ενισχύσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά – όπως φαίνεται – θα οδηγήσουν σε εύθραυστη οικουμενική. Οπότε “γιατί γιατί αυτή η αναγκαστική συνεργασία είναι καλύτερη από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή, πράγμα που δεν προαπαιτεί εκλογές;” όπως είπε χθες στη Real News.
Ο έμπειρος πολιτικός εξ Αρκαδίας ωστόσο, έκλεισε το μάτι σε συμμαχικές κυβερνήσεις τις οποίες θα επιτρέπει ο νέος εκλογικός νόμοας. “Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία δεν εμποδίζει το σχηματισμό διακομματικών Κυβερνήσεων. Μπορεί κιόλας να τον διευκολύνει, αφού εγγυάται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον τουλάχιστον για μία κοινοβουλευτική περίοδο” λεει.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος – που διατηρεί επίσης ηγετικές φιλοδοξίες – άφησε υπονοούμενα άνοιξε ένα ακόμη παράθυρο για συγκυβέρνηση. Στο “Πρώτο Θέμα” είπε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας είτε με είχε χωρίς εκλογές.