Παρά την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου να υποβαθμίσει τις αναφορές των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας “πριν ή μετά από εκλογές”, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε -από την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου στον Real Fm- στο θέμα, αφήνοντας ορθάνοικτη αυτή την προοπτική και αφήνοντας να εννοηθεί πως οι εκλογές είναι μία λύση στα πολιτικά αδιέξοδα.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο tovima.gr, στην κυβέρνηση υπάρχει κάθετος διχασμός για το θέμα αυτό, καθώς άλλοι τάσσονται υπέρ και άλλοι κατά των πρόωρων εκλογών.
Οι πολίτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους και οι πολιτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα αγανάκτισης. «Ξαφνικά μας βρίζουν πάλι όλοι», ομολογεί κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης…
Άλλος συνάδελφός του διαπιστώνει την απέραντη μοναξιά της κυβέρνησης, χωρίς πολιτικούς συμμάχους, την κοινωνία να δοκιμάζει τα τελευταία όρια της αντοχής της και την εικόνα της κυβέρνησης να μην έχει την αρμονία και την αποφασιστικότητα που θα επέβαλλαν οι περιστάσεις. «Οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει ήδη», παρατηρεί.
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. «Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά…» λένε ο ένας στον άλλο αντί άλλου χαιρετισμού. Αυτοί αντιμετωπίζουν καθημερινά και πιο άμεσα τα προβλήματα του κόσμου και ο καθένας έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες ανέχειας. «Ως πρότινος έρχονταν στο γραφείο γονείς να ζητήσουν δουλειά για τα παιδιά τους. Τώρα έρχονται συνταξιούχοι και ζητάνε μεροκάματο για οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας μπορεί να δουλέψει, ακόμα και για τους ίδιους», λέει βουλευτής ορεινού νομού της κεντρικής Ελλάδας.
Οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠαΣοΚ σε αρκετούς νομούς υπολειτουργούν και σε άλλους οι επικεφαλής έχουν αποστασιοποιηθεί ψυχικά από την κυβέρνηση. Προκειμένου να ανανεωθούν τα όργανα του κόμματος ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης σκέπτεται να προχωρήσει σε εκλογή νέων οργάνων έπειτα από την ΔΕΘ.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το δύσκολο τοπίο στην οικονομία και τον κίνδυνο να απαιτήσει η τρόικα νέα μέτρα, δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα για την κυβέρνηση. «Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση της μεσαίας τάξης, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει ένας πολιτικός χώρος για να υποδεχτεί τη δυσφορία του», σημειώνει έμπειρο στέλεχος του ΠαΣοΚ.Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Λοβέρδου, ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να λένε θορυβωδώς την άποψη τους και να μην δίνουν την αίσθηση ότι κρύβονται ή ότι σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις. Ο κ. Ρέππας διερωτήθη γιατί η αναγκαστική συνεργασία των κομμάτων έπειτα από τις εκλογές είναι καλύτερη από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή, πράγμα που δεν προαπαιτεί εκλογές. Εκλογές ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο λέγεται ότι ζητούσε και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης.Άλλοι υπουργοί όπως οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης ή ο κ. Π. Μπεγλίτης θεωρούν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα βάθαινε την κρίση και την πολιτική αστάθεια. «Θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη», λένε όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, μάλλον επιθυμεί να σταθεροποιηθεί κάπως η οικονομία με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου προτού μπει σε συζήτηση για τις εκλογές ή τουλάχιστον αυτό σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι συνομιλητές του.Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε αυτή τη φάση διαμηνύει ότι δεν τον απασχολούν οι εκλογές και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος επιχείρησε να θέσει τέλος στην εκλογολογία λέγοντας ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ούτε πρόωρων εκλογών ούτε συγκυβέρνησης.