Παρομοίως, στη Γαλλία, όπου και εκεί η πάμπλουτη Λιλιάν Μπετενκούρ ήθελε μαζί με άλλους 15 δισεκατομμυριούχους να κάνουν δωρεά στο κράτος, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε 3% φορολογία εισοδήματος για όσους βγάζουν πάνω από €500.000, ως «έκτακτη συνεισφορά», ως το 2013.
Η πρότασή του κατακρίθηκε αυστηρά, ενώ οι Αριστεροί εκτίμησαν ότι θα προσέφερε μόνο 200 εκατομμύρια στο κράτος.
Στην Ιταλία, ο διευθυντής της Ferrari, Λούκα ντι Μοντετζέμολο προσφέρθηκε να πληρώσει υψηλότερους φόρους, αλλά με τον όρο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην πολιτική της κυβέρνησης…
Ο πολυεκατομμυριούχος πρότεινε, χωρίς να λάβει απάντηση, να προστεθούν συμπληρωματικά τέλη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα ανάμεσα στα πέντε και δέκα εκατομμύρια.
Από την άλλη, η Ισπανία, με την σοσιαλιστική κυβέρνηση, σκέφτεται να εφαρμόσει ρύθμιση για φόρο περιουσίας, την οποία είχε απορρίψει τρία χρόνια πριν. Μόνο από 50.000 εύπορους, η χώρα θα συγκέντρωνε 1 δις ευρώ, εκτιμούν οι ειδικοί.
Παράλληλα, στην Αμερική, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ χαρακτηρίστηκε από κάποιους «υποκριτής» και «διαφημιστής του Ομπάμα», όταν είπε πως βρίσκει παράλογο αυτός να πληρώνει το 17,4% του εισοδήματός του σε φόρους, τη στιγμή που το προσωπικό του έδινε το 36% του δικού του. Ακόμα, πρόσθεσε ότι το 2% του πληθυσμού, που έχουν εισόδημα πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, θα έπρεπε να υφίστανται υψηλότερη φορολογία εισοδήματος και επενδύσεων.
Αντίθετα προς όλο αυτό το ευρωπαϊκό κλίμα προσφοράς και γενναιοδωρίας κινείται η Αγγλία, που θεωρεί πως άλλο οι δωρεές των πλουσίων και άλλο η θέσπιση υποχρεωτικής φορολογίας. Βρετανικές κυβερνητικές πηγές κρίνουν ότι η αυξημένη φορολόγηση πλουσίων και επιχειρηματιών μακροπρόθεσμα θα έφερνε μεγαλύτερη οικονομική στενότητα. Οι πλούσιοι δεν θα άντεχαν να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις, δωρεές και έργα και θα πάγωνε η ανάπτυξη, πράγμα το οποίο στο μέλλον θα είχε επιπτώσεις για τους οικονομικά αδύναμους.