Αυτα αναφέρονται στη σελίδα 14 του μηνιαίου δελτίου του νεοσύστατου Γραφείου Προϋπολογισμού -που συστάθηκε καθ΄ υπόδειξη της τρόϊκας-, το οποίο προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στο οικονομικό επιτελείο και στην ομάδα των ελεγκτών που βρίσκονται στην Αθήνα, καθώς προεξοφλεί ότι η πορεία του χρέους βρίσκεται, ήδη, εκτός ελέγχου.
Σε συνδυασμό με τις αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος και τη μη επίτευξη των στόχων εγκαίρως, το έλλειμμα οδηγείται στο 8,8% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, ο νέος στόχος διατυπώνεται με την παραδοχή ότι όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα εφαρμοσθούν εφεξής στο ακέραιο.
«Αντισταθμίζονται τα οφέλη από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου»!
Το Γραφείο της Βουλής προχωράει επίσης σε μια εκτίμηση για το χρέος που προκαλεί ήδη συζητήσεις. Αρχικά διατυπώνει την εκτίμηση ότι «το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου». Η πλέον κινδυνολογική αναφορά ακολουθεί αμέσως μετά:«Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου (μείωση επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)»!
Το Γραφείο ζητεί «να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών» την οποία προκρίνει ως λύση περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη σε σχέση με την αύξηση των εσόδων. Επικεφαλής του γραφείου είναι από τον Μάρτιο του 2011 η διδάκτωρ Οικονομικών κυρία Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια και αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη πρώτη έκθεση του συγκεκριμένο Γραφείου που βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Η εκτίμηση είναι ότι μόνο από την αναθεώρηση των προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης -που πλέον τοποθετείται κοντά στο 5,1% – 5,3% του ΑΕΠ- ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα επηρεάζεται κατά 0,4% του ΑΕΠ.