Συνεπώς η χώρα θα λάβει -στην καλύτερη περίπτωση- περί τα 27 δισ. ευρώ στη βάση των διμερών συμφωνιών μέχρι την άνοιξη του 2012, πριν από την ενεργοποίηση του πακέτου της 21ης Ιουλίου.
Το επικίνδυνο είναι πως δεν έχει διευκρινιστεί το πραγματικό ύψος των επιτοκίων με το οποίο θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων, καθώς με την καθυστέρηση στην επικύρωση των αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια δεν μένουν και πολλές επιλογές…
«Το κείμενο της 21ης Ιουλίου θα ξαναγραφεί», αναφέρουν διπλωματικές πηγές του Συμβουλίου. «Σε μια επόμενη φάση, πριν από τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πιθανό να κληθούν και πάλι στις Βρυξέλλες για να ξαναδούν την απόφαση. Δεν θα προσδώσουν όμως στη Σύνοδο τον τίτλο της αναθεωρητικής», συμπληρώνει η ίδια πηγή. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της περίφημης συμμετοχής των ιδιωτών. «Στα τέλη Οκτωβρίου θα μάθουμε αν το PSI αποδίδει ή όχι», υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες. Γνωρίζουν, μάλιστα, ότι μόνο αν τα ποσοστά συμμετοχής είναι πολύ υψηλά, η επίπτωση στο χρέος θα έχει νόημα.
Ακόμη και με το PSI να τρέχει, οι τυπικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τον Δεκέμβριο.
Και νέα αύξηση των επιτοκίωνΣε αυτό το κλίμα και μέσα στον πανικό που δημιουργεί η φινλανδική απαίτηση για εγγυήσεις πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν ικανοποιητική την ιδέα επιβολής ενός «καπέλου» (Premium) στα ελληνικά δάνεια που θα λειτουργεί ως «εγγύηση έναντι αποτυχίας του προγράμματος».
Η ιδέα αποτελεί εξέλιξη των όσων αποκάλυψε σε συνέντευξή της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ την περασμένη Τετάρτη, περί «τραπεζικής αναλογίας» και γρήγορα απέσπασε τα εύσημα των Ολλανδών και Σλοβάκων οικονομικών εμπειρογνωμόνων.
Παρ’ ότι η Γερμανία δεν έχει τοποθετηθεί επί της ιδέας, πηγές της καγκελαρίας διαμηνύουν ότι «η όποια συμφωνία θα είναι καθολική, σε καμία περίπτωση διμερής και θα εμπλέκει τον EFSF».
Στην περίπτωση που το «καπέλο» περπατήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η απόφαση για μείωση των επιτοκίων, στο αδιανόητο προ μηνών 3,5%, ακυρώνεται στην πράξη ως πολιτικά ανέφικτη. Πηγές του Συμβουλίου μάλιστα ανέφεραν ότι «όπως για την Ελλάδα είναι πολιτικά ανέφικτο να υλοποιήσει το ένα ή το άλλο μέτρο του προγράμματος, έτσι και για τη φινλανδική κυβέρνηση είναι ανέφικτο να περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της χωρίς μια συμβολική πολιτική διασφάλιση». Πηγές του περιβάλλοντος του Αλεξάντερ Σταμπ, Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών, διοχέτευαν ότι αυτό που ενδιαφέρει τη φινλανδική κυβέρνηση είναι απλά «να έχει πρόσωπο», προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την ουσία της υπόθεσης, όμως ο ίδιος ο υπουργός, μιλούσε για «θέμα αρχών».