Mε πιο απλουστευμένες λύσεις φαίνεται πως οδηγείται η κυβέρνηση ως προς τον τρόπο επιβολής του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα, αφήνοντας κατά μέρος τις πολλές-πολλές παραμέτρους για εκπτώσεις και εξαιρέσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τεχνικά προβλήματα και για να μην πέσουν έξω τα έσοδα στα οποία υπολογίζει.
Αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη το μέτρο, οι αποφάσεις για την υλοποίησή του μετατίθενται μάλλον για την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις που ήδη διεξάγονται σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ επιτελών της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών και της ΔΕΗ, το βάρος πέφτει τώρα στην επιλογή αν θα υπάρχει ελάφρυνση ή όχι με βάση την παλαιότητα του κάθε ακινήτου…
Το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ δέχεται συντελεστές παλαιότητος, αλλά είναι στημένο ώστε να υπολογίζεται αναλογικά πάνω στην τιμή ζώνης και όχι με βάση μία κλίμακα κατάταξης, όπως την 20βαθμη που έχει κατά νου να θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών (με τιμές 0,5-10 ευρώ το τετραγωνικό).
Εκτός του τεχνικού ζητήματος που τίθεται, στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι από την υιοθέτηση συντελεστών παλαιότητος ανακύπτει και θέμα απωλειών στα έσοδα που προσδοκά.
Το 70% των κτιρίων είναι προ του 1980. Πολλές χιλιάδες ακίνητα και βίλες πχ στη Βουλιαγμένη, στην Κηφισιά, στο Κολωνάκι, στη Βασιλίσσης Σοφίας και άλλες ακριβές περιοχές της χώρας, είναι ηλικίας 50 ετών και άνω. Πολλά είναι διατηρητέα, ιστορικά ή αναπαλαιωμένα. Με κριτήριο την παλαιότητα, οι εκπτώσεις στον επιβαλλόμενο φόρο θα ήταν μεγάλες και οι απώλειες για τα κρατικά ενδεχομένως τεράστιες.
«Στο ζύγι» όμως μπαίνουν όμως και τι θα γίνει με τους κοινόχρηστους χώρους ή τα κλειστά διαμερίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται. Εδώ η κυβέρνηση φαίνεται πως μπορεί να κάνει αποδεκτή -εν μέρει τουλάχιστον- την πρόταση των ιδιοκτητών να μην επιβαρυνθούν όπως τα υπόλοιπα.
Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ, protothema.gr