Αυτό έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ανέφεραν, παράλληλα, ότι συνεχίζεται ο προπαρασκευαστικός έλεγχος από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που παραμένει στην Αθήνα.
Εντός του Σεπτεμβρίου, εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, αναμένεται η ολοκλήρωση της έγκρισης από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών της ευρωζώνης του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου…
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του υπ, Οικονομικών, στην τελευταία φάση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup συζητήθηκε και το πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία.
Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φιλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό δε που προτείνει ο κ. Ρέγκλινγκ είναι πολύ κοντά σε αυτό που εξαρχής πρότεινε και προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα έπραξε όπως έπρεπε να πράξει σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία. Διατυπώθηκε ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φιλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εκ των πραγμάτων έχει αποκλειστεί η παροχή εμπράγματων εγγυήσεων για το δάνειο, καθώς αναζητούνται χρηματοοικονομικές λύσεις που δεν ενεργοποιούν αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν δημιουργούν κινδύνους αποζημιώσεων.
Πηγή:protothema.gr