Την ανάγκη να προωθηθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και η Ελλάδα ν΄ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του κατά τη δεύτερη ημέρα του Ecofin, που συνέρχεται στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα έχει μεθαύριο Δευτέρα με την τρόικα, είπε ότι θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ύψος των κρατικών εσόδων, που θα μπορούσαν να προέλθουν από το ειδικό τέλος στην κατοικία και αν όλα αυτά γίνουν δεκτά κατά 100% από την τρόικα δεν θα χρειαστούν άλλα πρόσθετα μέτρα. Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν, πάντως, πως οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και οι συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι σφόδρα πιθανό να ζητηθόύν νέα μέτα.
Χθες το Real.gr, σε ρεπορτάζ του καλά ενημερωμένου πολιτικού συντάκτη Βασίλη Σκουρή, αποκάλυψε πως ετοιμάζονται πρόσθετα μέτρα 2,5 δις, κατ’ απαίτηση της τρόϊκας, τα οποία πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για νέα μέτρα επειδή θεωρούν πως η κυβέρνηση θα υποκύψει, δεδομένου:
1. Οι ίδιοι εισέρχονται σε σχετικά ασφαλές πεδίο, καθώς μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν χρειάζεται να γίνουν αποπληρωμές τόκων για παλαιότερα δάνεια, κάτι που εφόσον δεν γινόταν θα δημιουργούσε πρόβλημα σε ξένες τράπεζες (γερμανικές και γαλλικές) που κατέχουν ελληνικά ομόλογα,
2. Η 6η δόση -και σε μεγάλο βαθμό και η 7η- απαιτείται για τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας του κράτους και κυρίως πληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς και κάλυψη της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων και, γενικότερα, δημόσιες δαπάνες.
Έχοντας, λοιπόν, η κυβέρνηση το άγχος της καταβολής μισθών και συντάξεων, η τρόϊκα θεωρεί ότι είναι ευκολότερα να υποκύψει στον εκβιασμό των νέων, πρόσθετων, μέτρων…
Ο κ. Βενιζέλος, άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι τοποθετήσεις, όπως της ΝΔ και συνδικαλιστών, δημιουργούν κλίμα ανησυχιών (στην τρόικα) κατά πόσο μπορούν αυτά τα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν, μεταφέροντας έτσι στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα το πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά στον ακριβή χρόνο εκταμίευσης της 6ης δόσης, υπογράμμισε ότι το μείζον δεν είναι ο χρόνος της εκταμίευσης, αλλά η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που είναι ιδιαίτερα θετικές για την Ελλάδα και είναι υψίστης σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σημείωσε, ωστόσο, την αμφιθυμία που υπάρχει σε πολλά κράτη της ΕΕ για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.
Θα πρέπει, τόνισε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη μείωση του ελλείμματος και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, για να μην βρεθεί η οικονομία σε περιδίνηση, η οποία, όπως είπε, στους άλλους μπορεί να δημιουργήσει μερικά προβλήματα, για την Ελλάδα όμως θα είναι καταστροφή.