Με μια ακόμα νίκη των Σοσιαλδημοκρατών έναντι των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ – πλην όμως με σαφείς διαφορές σε σχέση με όλες τις προηγούμενες περιφερειακές αναμετρήσεις – κυρίως όμως με μια πρωτοφανή καταβαράθρωση για τους Φιλελεύθερους του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ολοκληρώθηκε ακόμα μια κρίσιμη πολιτική και εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά στις περιφερειακές κάλπες στο Βερολίνο.
Αυτή ειδικά η αναμέτρηση θεωρήθηκε από πολλούς ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για τη γερμανική πολιτική σκηνή αυτή καθ’ αυτή, όσο για την Ευρώπη, για την Ευρωζώνη, για το ευρώ, ακόμα και για την Ελλάδα. Και πράγματι ήταν …
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα και προερχόμενοι από 5 ήττες σε 6 περιφερειακές εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες της φράου Μέρκελ πέτυχαν να αυξήσουν, έστω κατά τι, τα ποσοστά τους, μπορεί να μην τους δίνει το δικαίωμα να ελέγξουν το Βερολίνο – κάτι που θα πράξουν ως φαίνεται οι Σοσιαλδημοκράτες, πιθανότατα σε συνασπισμό με τους Πράσινους – όμως άφησε να διαφανεί μια σχετική μεταστροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι αστοί Γερμανοί την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης, της Ευρωζώνης και του ευρώ, ακόμα και την αναγκαιότητα να παίξει η Γερμανία το ρόλο του εγγυητή, του «διασώστη» έστω, των αδύναμων εταίρων της στο ευρωσύστημα.
Κάτι που μεταφράζεται ΚΑΙ στην εκλογική συντριβή των Φιλελεύθερων του Ρέσλερ, που για πρώτη φορά δεν μπαίνουν στο τοπικό Κοινοβούλιο και πλέον απειλούνται ανοικτά με καταβαράθρωση ακόμα και στις εθνικές εκλογές που απέχουν μεν δύο χρόνια, αλλά και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους για να «πιάσουν» το εκλογικό μέτρο συμμετοχή τους στη νέα Bundestag!….
Κι εδώ κάπου ξεκινάνε τα … «δύσκολα» για όλους στην Ευρώπη!
Η κάλπη στο Βερολίνο έδειξε πως η απρόσμενα σκληρή, αντιευρωπαϊκή στάση που υιοθέτησε ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Φίλιπ Ρέσλερ, ιδίως όταν ανέβασε τις τελευταίες ημέρες τους τόνους έναντι της Ελλάδας, επανέφερε τη συζήτηση περί συντεταγμένης χρεοκοπίας και προσπάθησε να παίξει στο … γήπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους. Την ίδια ώρα που και η δύναμη των Σοσιλαδημοκρατών, που ναι μεν εμφανίζουν μια ευρωσκεπτικιστική στάση, αλλά πολύ πιο ήπια διατυπωμένη και με εναλλακτικές προτάσεις όπως το ευρωομολόγο, μειώθηκε κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες όταν οι κάλπες μεταφέρθηκαν από την περιφέρεια και τις εργατικές περιοχές της Γερμανίας στην πρωτεύουσα. Εκεί όπου οι ψηφοφόροι θεωρητικά είναι πιο ενήμεροι των καταστάσεων διεθνώς, και πάντως κατανοούν τη σημασία που έχει για τη χώρα τους το ευρώ και η νομισματική ένωση!
Αυτή ακριβώς η διαπίστωση όμως και το γεγονός πως το κόμμα των Φιλελεύθερων απειλείται με αφανισμό, ίσως επιταχύνει τις εξελίξεις και αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Ήδη προ της αναμέτρησης στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο κύριος Σόιμπλε, είχε ανοικτά διαφωνήσει με τον χερ Ρέσλερ κι είχε δημόσια αναρωτηθεί για τη σκοπιμότητα συνύπαρξης του CDU των Χριστιανοδημοκρατών με ένα κόμμα που δεν θα διστάσει να κλιμακώσει την αντιευρωπαϊκή του προπαγάνδα για να σώσει την ύπαρξή του στον πολιτικό χάρτη.
Και οι αναλυτές φαίνεται πως συμφωνούν με τους προβληματισμούς του Σόιμπλε, καθώς ήδη εκτιμούν ότι οι Φιλελεύθεροι θα κλιμακώσουν το «προφίλ» του κόμματος που μάχεται κατά της Ευρώπης των «δανειζόμενων» και υπέρ της Γερμανίας των «φορολογούμενων» που πληρώνουν τα σπασμένα τρίτων. Μα τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ήδη ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Φιλελευθέρων, Αν. Λίντνερ, τόνισε ότι «το κόμμα θα επιμείνει στην πολιτική του όσον αφορά την ευρωκρίση καθώς εκτιμά ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ‘δεν μπορείς να επηρεάζεσαι από μια εκλογική αναμέτρηση’»!
Προς επίρρωση αυτών των επιλογών έρχεται και μια δημοσκόπηση, δημοσιευμένη πάντως στην γνωστή και μη εξαιρετέα Bild, που κάνει λόγο για την πιθανότητα να «επιβραβευθούν» τελικώς στις κάλπες οι ακραίες φωνές κατά της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, που δείχνει πως ένα κόμμα με ευρωσκεπτικιστικές θέσεις θα έβρισκε ισχυρή υποστήριξη στο εκλογικό σώμα της Γερμανίας εφόσον συνεχιστεί η αναταραχή στους κόλπους του ευρώ επί μακρόν! Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε δείγμα 500 Γερμανών, το 40% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει ακριβώς ένα τέτοιο κόμμα.
Είναι άραγε αυτή η τελευταία ευκαιρία του Ρέσλερ;
Εάν λοιπόν η Γερμανία οδηγηθεί σε τεχνητή πολιτική κρίση και ίσως και σε πρόωρες εκλογές, πριν το 2013, η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη περνάει σε μιαν άλλη φάση. Με τα σημερινά δεδομένα και τις ισορροπίες δυνάμεων η κυρία Μέρκελ ΔΕΝ έχει εξασφαλισμένη την διατήρηση της εξουσίας. Και οι ανερχόμενοι Σοσιαλδημοκράτες ήδη μιλάνε για ευρωομόλογα, υπερυπουργεία Οικονομικών και οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ …
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται … «φιλικά» για τις προβληματικές χώρες της ΕΕ, το πρόβλημα όμως είναι πως επίσης ακούγονται μακροπρόθεσμα. Και η Ελλάδα τουλάχιστον δεν έχει χρόνο ούτε μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός!!!