Ο Ανδρέας Γεωργίου απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες. «Καμία βάση δεν έχουν οι κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση ελλείμματος. Τα στατιστικά έγιναν με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών και σε πλήρη συνεργασία με Eurostat. Τα δημοσιονομικά μας στοιχεία για το 2009 αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα. Να ψάξετε στο διαδίκτυο και στις ξένες δημοσιεύσεις να δείτε αν κάποιος τα αμφισβητεί».Παράλληλα στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής τρία πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, ανάμεσα τους και η Στέλλα Μπαλφούσια, κατέθεσαν την άποψη τους με υπομνήματα για τη διαδικασία μέτρησης του ελλείμματος…
Σύμφωνα με το υπόμνημα του Νίκου Λογοθέτη ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είχε απαγορεύσει τις συνομιλίες του προσωπικού με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
«Ο κ. Γεωργίου απαγόρευσε:
• Από το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ να προβαίνει σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τα μέλη του Συμβουλίου
• Από την Γραμματεία της ΕΛΣΤΑΤ να προβαίνει στην ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος που ήθελε να συζητηθεί από τα μέλη του Συμβουλίου»
Αντίθετα ο Γιώργος Συμιγιάννης τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου και υποστήριξε: «νομίζω ότι θα ήταν σημαντική παράληψη αν στο πλαίσιο αυτό δεν επισημανθεί ότι η θετική αυτή εξέλιξη, πέραν από τη μεγάλη συμβολή του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ, αντανακλά και την προσφορά του Προέδρου της, που κατά τη γνώμη μου, ήταν ιδιαίτερα σημαντική και σε ορισμένες περιπτώσεις καθοριστική για την ταχύτητα με την οποία επιτελέστηκε αυτό το έργο».
Πηγή: Real.gr
Μαζεύουν υπογραφές στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης Ήδη πάντως με πρωτοβουλία των κ.κ. Παπαδημούλη και Κουρουμπλή έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών για την ενεργοποίηση του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, με το οποίο θα μπορεί να κληθεί να ενημερώσει την επιτροπή και ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να κάνει οργανωμένη ακρόαση για κάποιο θέμα καλώντας σε ακρόαση Υπουργούς ή πρώην Υπουργούς και στη συνέχεια να καταλήξει σε έκθεση. Για την ενεργοποίηση του 41Α απαιτούνται οι υπογραφές των 2/5 των μελών της επιτροπής.
Με το αίτημα για κλήτευση του κ. Παπακωνσταντίνου συμπαρατάχθηκαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ. Έντονες ήταν πάντως οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κλήτευση του κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Μακρυπίδης είπε : «Κάποιοι βιάζονται να στήσουμε πρόωρη εξεταστική επιτροπή. Ας μην βιάζονται», ενώ ο κ. Γείτονας ανέφερε : «Να μην μετατρέψουμε αυτή την ακρόαση σε εξεταστική. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικά ζητήματα».Νέες καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009Μετά τη Ζωή Γεωργαντά ένα ακόμη μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, ο Κώστας Σκορδάς, κατήγγειλε ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία η οποία έπρεπε να τηρηθεί για την μέτρηση του ελλείμματος του 2009. Ο κ. Σκορδάς μιλώντας στον Real fm 97,8 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιάννη Παπαδόπουλο υποστήριξε : «Αποφασίστηκε πέρυσι τέτοια εποχή να μπει στο έλλειμμα της κυβέρνησης και ένας αριθμός από ΔΕΚΟ καθώς και από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει μέχρι τότε. Αυτή η διαδικασία για να γίνει απαιτεί μια επιστημονική μελέτη η οποία «τρώει» μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε γιατί έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από όρους τους οποίους δεν τους ξέρουμε.
Δεν μας υποβλήθηκαν στο συμβούλιο της αρχής οι μελέτες οι οποίες έγιναν ώστε να μπορέσουμε να τις εκτιμήσουμε και να αποφασίσουμε αν πραγματικά το έλλειμμα ήταν σ’ αυτό το ύψος».
Σχετικά με το αν διογκώθηκε τελικά το έλλειμμα του 2009 και πόσο, ο κ. Σκορδάς ήταν ξεκάθαρος. «Με τη συμπερίληψη των στοιχείων των οργανισμών είναι αυτονόητο ότι αυξήθηκε το έλλειμμα. Η επιφύλαξη μου είναι ότι δεν τηρήθηκε η επιστημονική διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί. Διογκώθηκε περίπου 1,8 με 2 μονάδες».