Την ελεγχόμενη χρεωκοπία με πραγματικό «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους και με την απόλυτη στήριξη της οργάνων της ευρωζώνης, κυρίως του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), προτείνει σε συνέντευξή του στη Real news ο σύμβουλος της καγκελαρίου της Γερμανίας, οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής Σοφών Λαρς Φελντ. Την άποψη αυτή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ασπάζονται, όπως υπογραμμίζει, το σύνολο των μελών της Επιτροπής Σοφών που συμβουλεύουν την Αγκελα Μέρκελ. Οσο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τη χαρακτηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο «εφιαλτική για το σύνολο της Ευρώπης»…
Οι ηγέτες της Ε.Ε. κάνουν ό,τι μπορούν για να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Πιστεύετε πως αυτή είναι επαρκής και αποτελεσματική ή μήπως είναι πλέον «ξεπερασμένη»;
Νομίζω πως αυτή η συμφωνία δεν είναι επαρκής για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Και δεν είμαι ο μόνος, αν αναλογιστείτε τι πιστεύουν οι χρηματαγορές. Κανένας δεν περιμένει πως η μείωση κατά 21% της τρέχουσας καθαρής αξίας του ελληνική χρέους αρκεί για να βγει η Ελλάδα από αυτό το χάος και τελικά να καταλήξει σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική.
Αρα, πιστεύετε ότι η συμφωνία δεν θα είναι μόνιμη και πως σύντομα θα υπάρξει ανάγκη για αναθεώρησή της…
Ναι, το πιστεύω. Θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε την προοπτική μιας σωστής αναδιάρθρωσης, με ένα πραγματικό «κούρεμα».
Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Εμείς, ως Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, προτείναμε τον Ιούλιο, ακριβώς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ότι θα πρέπει να γίνει ένα πραγματικό «κούρεμα» 50% του χρέους. Προτείναμε πως αυτό θα πρέπει να οργανωθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και πως αυτό το Ταμείο θα πρέπει, επίσης, να είναι προετοιμασμένο να αναδιαρθρώσει το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που υπάρξει «κούρεμα» σε ποσοστό 50%. Αυτό το «κούρεμα» θα πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο που το Ταμείο θα ανταλλάσσει τους τίτλους των κατόχων ομολόγων. Ετσι, εάν έχω ένα ελληνικό ομόλογο, το δίνω στο Ταμείο και παίρνω ως αντάλλαγμα ένα ομόλογό του, όμως η ονομαστική αξία αυτού του νέου ομολόγου που θα πάρω θα είναι κατά 50% μικρότερη. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία επαναγορά στη δευτερογενή αγορά. Πρόκειται μόνο για ανταλλαγή τίτλων. Δίνω ένα ομόλογο υψηλού ρίσκου στην ονομαστική αξία των 100 και παίρνω ένα ομόλογο με πολύ χαμηλό βαθμό κινδύνου, αξιολόγησης ΑΑΑ, στην αξία των 50. Κατά τα άλλα, η ημερομηνία λήξης και τα επιτόκια είναι τα ίδια.