Οταν το κράτος μέσω μιας λογικής «αποφασίζουμε, διατάζουμε και εισπράττουμε», τότε κάποια στιγμή και οι πολίτες θα κινηθούν στη λογική του «αποφασίζω και δεν πληρώνω» υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές εφοριακοί.
Σε έναν δεύτερο κύκλο ενημέρωσης προς τους πολίτες που δυσκολεύονται οικονομικά, οι συνδικαλιστές των ΔΟΥ έπειτα από την Αίτηση Αδυναμίας Πληρωμής Αντισυνταγματικής Φορολογίας, παραθέτουν εκ νέου λογιστικές συμβουλές σχετικά με την μη καταβολή της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, που έχει στη διαθεσή του το Newpost.gr.
Με τίτλο: Τι κάνουμε και ποιές οι επιπτώσεις στη μη καταβολή του «πολυεκκαθαριστικού», οι εφοριακοί εξηγούν στους πολίτες με λεπτομέρεις πως να μην πληρώσουν το χαράτσι δίχως σοβαρές κυρώσεις:…
Ασφαλή βήματα
«Καταρχήν όλοι ελέγχουμε αν έχει υπολογιστεί σωστά το λεγόμενο “πολυεκκαθαριστικό – φόρος αλληλεγγύης”. Αν δεν είναι σωστό ανεξάρτητα αν το πληρώσουμε η όχι πρέπει να πάμε στην εφορία που ανήκουμε να το διορθώσουμε.
Επίσης όσοι δεν θα καταβάλουν το φορολογικό χαράτσι και σκοπεύουν να έχουν την οποιαδήποτε συναλλαγή στο επόμενο διάστημα και θα χρειαστούν φορολογική ενημερότητα να πάνε στην εφορία μέχρι 30.9.2011 να την πάρουν και έχει ισχύ για 6 μήνες.
Το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό είναι αντισυνταγματικό και πρέπει όλοι ανεξαρτήτως να συμπληρώσουμε τη δήλωση ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ (την οποία είχαμε παραθέσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ).
Τη συγκεκριμένη δήλωση μαζί με το εκκαθαριστικό (αφού κρατήσουμε αντίγραφο) τα καταθέτουμε στην εφορία που ανήκουμε και παίρνουμε αριθμό πρωτοκόλλου ή αποστέλλουμε συστημένο ταχυδρομικά κρατώντας τον αριθμό αποστολής.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στη διαδικασία ποινικών κυρώσεων και οποιασδήποτε κατάσχεσης μπορεί να προχωρήσει η Εφορία όταν το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ. Όμως πρακτικά μέχρι σήμερα δεν έχει προχώρηση μια τέτοια διαδικασία.
Μικρότερη η ποινή από ότι το ποσό της εισφοράς
Σκοπός ως κίνημα πρέπει να καταγραφή η μη δυνατότητα πληρωμής ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ και να μην αποδώσει αυτό το φορολογικό χαράτσι. Η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτή το φορολογική επιδρομή μαζί και με το φόρο επί των ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού που σημειωτέον θα ολοκληρωθεί 31.1.2012
Άρα εμείς δεν πληρώνουμε οπωσδήποτε μέχρι τότε. Το κόστος μιας τέτοιας άρνησης πληρωμής θα σημαίνει μόνο ένα πρόστιμο μηνιαίο 1%, αντίθετα για την κυβέρνηση και την τρόικα θα είναι κόλαφος.
Παράδειγμα ένα εκκαθαριστικό 450 ευρώ θα έχουμε επιβάρυνση αν το πληρώσουμε εξ ολοκλήρου μέχρι 31.1.2012 16,50ευρώ.
Στην κατηγορία των φορολογούμενων έχουμε τα φυσικά πρόσωπα(μισθωτοί , συνταξιούχοι) και τους ελεύθερους επαγγελματίες(κυρίως με ατομικές επιχειρήσεις).
Είναι γεγονός ότι διαφέρει η δυνατότητα να μην πληρωθεί το εκκαθαριστικό από φορολογούμενο σε φορολογούμενο. Για παράδειγμα όσοι έχουν επαγγελματική δραστηριότητα και χρειάζονται συναλλαγή (Θεώρηση) με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα είναι υποχρεωμένοι ενδεχομένως να το καταβάλουν για να θεωρήσουν τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ . Στη κατηγορία αυτή η αντίσταση για μακρό χρονικό διάστημα θα είναι μάλλον δύσκολη, παρόλα αυτά χρειάζεται να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και τις δυνατότητες που έχουμε.
Να ζητούμε να γίνει η οποία συναλλαγή με την εφορία επικαλούμενοι τη Δήλωση αντισυνταγματικότητας που έχουμε καταθέσει και προβάλλοντας την αδυναμία πληρωμής και το ενδεχόμενο κλείσιμο της επιχείρησης. Καλό είναι να απευθυνόμαστε στο έφορο και να του ζητάμε την δική του συνδρομή στην επίλυση του θέματος (στον έφορο παρέχετε η δυνατότητα να εγκρίνει μια εργασία και να δώσει εντολή να προχωρήσει για βάσιμους λόγους). Τέλος μπορούμε να ζητήσουμε τη συνδρομή του λογιστή, των συνδικαλιστικών οργάνων καθώς και των επιμελητηρίων».
Πηγή:newpost.gr (της Αναστασίας Γαλάνη)