Σε μία τέτοια περίπτωση, δύο πιθανά σενάρια «σωτηρίας» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θέλουν και τα δύο την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ!
Στην πρώτη και χειρότερη περίπτωση από τις δύο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να αντεπεξέλθει στις οικονομικές τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες και εκείνοι με τη σειρά τους εξεγείρονται, κάτι που παραπέμπει στην περίπτωση της Αργεντινής.
Σαν αποτέλεσμα η χώρα φεύγει από την ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που χειρίζονται το ελληνικό χρέος πλήττονται βαριά και κατ’ επέκταση σταματούν να δανείζουν.
Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ανεργία χτυπάει κόκκινο και το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται…
‘Αλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης οι οποίες ακριβώς όπως και η Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν δανειστές επίσης αποτυγχάνουν να σωθούν ή κι εκείνες με τη σειρά τους εξέρχονται από την ευρωζώνη. Επικρατεί χάος στις αγορές, παντελής μαρασμός της οικονομικής ανάπτυξης παντού στην Ευρώπη ο οποίος και οδηγεί σε παγκόσμια double-dip ύφεση.
Το σενάριο νούμερο δύο το οποίο και θεωρείται το θετικότερο, λέει πως και πάλι η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ και προχωρά άμεσα σε υποτίμηση του νομίσματός της.
Έτσι, επανέρχονται σε καλύτερα επίπεδα η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Αν και οι τράπεζες της ευρωζώνης υποφέρουν οικονομικά, η Γερμανία μαζί και με άλλες ισχυρές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου περνούν σε νέα κεφαλαιοποίηση. Οπότε και σταθεροποιείται το όλο σύστημα.
Όσα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας δίνονται ώστε να κρατηθούν στη ζωή χώρες υψηλού ρίσκου όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και τελικά η Γερμανία οδηγεί όλους προς δημοσιονομική ενότητα. Οι αγορές σταθεροποιούνται και το ευρώ ξαναβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης. Η μεγάλη επιτυχία, αυτής της πιθανότητας είναι ότι ο κόσμος δεν θα δει ένα double-dip χάος.