«Οι Έλληνες αναγκάζονται να κάνουν υπερβολικές θυσίες εξαιτίας ενός προβλήματος, για το οποίο δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να εγγυηθούμε το υπερβολικό δημόσιο χρέος της χώρας σας αλλά και να σας “πάρουμε από το χέρι”, ώστε να μπορέσετε να αντλήσετε τα αναπτυξιακά κεφάλαια που σας αναλογούν από την Ε.Ε. Εσείς κάντε ό,τι συμφωνήσαμε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε».
Αυτή ήταν η ουσία των αλλεπάλληλων δηλώσεων που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ τις τελευταίες τρεις ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
Ο κ. Παπανδρέου ήταν ο κεντρικός -επίτιμος- ομιλητής στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών και η υποδοχή που του επιφύλαξαν τα μέλη της ήταν εξαιρετικά θερμή. Εκεί, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και κάλεσε τους Γερμανούς βιομηχάνους και κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη χώρα μας. «Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία και οι επενδύσεις σας θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο μέλλον», είπε…
Η καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί καιρό τώρα να πείσει τους Γερμανούς ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από τη στήριξη της ίδιας της Γερμανίας, καθώς έχει ως απώτερο στόχο την προστασία του ευρώ, από το οποίο η χώρα της αποκομίζει εξαιρετικά οφέλη. Ακριβώς αυτή η στήριξη του ενιαίου νομίσματος, λέει συνεχώς η καγκελάριος, κρίνεται αύριο, Πέμπτη, στην ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας της, με την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των χωρών με πρόβλημα χρέους, τον EFSF.
«Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι θέλουμε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωζώνη κι ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια που είναι αναγκαία. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει μία πολύ υψηλή ευθύνη να εκπληρώσει τους όρους και τις προσδοκίες που της τίθενται», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας -μαζί με τον κ. Παπανδρέου- σε δημοσιογράφους, στην Καγκελαρία. Εκεί ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και το 2012, δηλαδή να την απαλλάξουν από την ανάγκη να αναλαμβάνει νέα χρέη.
Πηγή: real.gr (του Θ. Κούβακα)